Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Egyre nehezebb eladni a családi házakat, hónapokig is eltarthat a folyamat

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 7. - 22:28

Bár országos szinten csökkent a kereslet, néhány megye esetében azonban 5-6, illetve 12 százalékos fellendülést tapasztaltak.

Az ingatlan.com júliusi elemzéséből kiderült, jóval több idő eladni ma egy ingatlant, mint korábban, ugyanis a kisebb városokban 70 nap, a megyei jogú városokban 57 nap, Budapesten pedig 64 nap az átlagos értékesítési idő.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A községekben azonban az eladási idő csökkenését figyelték meg, ez alapján 88 napról 54 napra redukálódott, amelynek oka elsősorban az alacsonyabb ár, ám a családi házak esetében már más a helyzet.

Ez alapján a megyeszékhelyeken akár 132 napot is eltölthetnek a hirdetőoldalakon, mielőtt új tulajdonosra lelnek, emellett a kisebb városokban 124 nap, a községekben 90 nap, Budapesten pedig 74 nap alatt adják el őket.

A hosszabb értékesítési időhöz az is hozzájárult, hogy április óta fokozatosan nő a piacon lévő ingatlanok száma, amelyet az adatok is alátámasztanak, hiszen Bács-Kiskunban, Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 40-60 százalékkal bővült az ingatlanpiac egy éven belül.

Országos átlagot tekintve a kereslet minimálisan csökkent, de például Nógrád és Vas megyében több mint 12 százalékkal nőtt, emellett Békés, Zala és Heves megyében is 5-6 százalékkal magasabb volt júliusban, mint amit az előző hónapban mértek.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint vízválasztó hónapok következnek, ugyanis egyrészt ki fog derülni, hogy mely lakóingatlanok lesznek a nyertesei, illetve a vesztesei az új rezsihelyzetnek.

Másrészt arra is választ kapunk, hogy az ingatlanok ára mennyire marad stabil, amely a dráguló lakáshitelkamatok miatt kérdéses, azonban a babaváró kölcsön és a csok rendszere jövőre is elérhető marad, ez pedig jó hír lehet a vevők számára.