Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Mielőbb szabadulnának ezektől az ingatlanoktól a magyarok, még az árból is engednének

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 17. - 21:52

A folyamatosan emelkedő árak, a bonyolult ügyintézés és a magas kamatok miatt a legtöbben nem a felújítás mellett döntenének.

Egy friss eladóimotiváció-kutatás eredményei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a legfeljebb egy hónapja piacra lépett eladók fele nem tud, vagy nem akar átlagosan ötmillió forintot költeni az otthona korszerűsítésére, hogy így rezsivédett legyen.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Többen is aggódnak, hogy vajon mi várna rájuk a folyamatosan emelkedő árak és a bonyolult ügyintézés miatt, egy ilyen bizonytalan helyzetben pedig nem mernek belevágni a felújításba, emellett a magas kamatok is visszatartják őket attól, hogy ehhez hitelt vegyenek fel.

Többek között olyan munkálatok elvégzésére lenne szükség, mint a nyílászárócsere, fűtés-korszerűsítés, szigetelés, napelem- és tetőcsere, valamint bizonyos esztétikai teendők, mint a festés, mázolás, burkolás, parkettacsiszolás.

Sokan szinte az utolsó pillanatban próbálkoznak

A Világgazdaság beszámolója szerint a családosok között lehetnek olyanok is, akik későn kapcsoltak, és nem energetikai felújításra költötték el az „ingyenpénzt”, így erre már nem tudják igénybe venni a támogatást.

A most piacra lépő ingatlantulajdonosok azonban már a szezonálisan az utolsó pillanatban próbálkozónak számítanak a fűtési szezon előtt, így többen is hajlandóak lennének akár nagyobb árengedményt adni, ha a meghirdetett lakást vagy házat nem tudják 3 hónapon belül eladni.

Az árengedmény kb. 7 százalék, átlagosan csaknem 4 millió forint lenne, ami a legkevésbé sem számít elhanyagolhatónak. Így aztán a piac jelenleg ott tart, hogy a nem rezsibarát ingatlanok árából akár nagyobbat is lehet alkudni, különben a kivárás mellett voksoló eladóknak a bővülő kínálattal, és az emiatt csökkenő árakkal kell szembenéznie.