Szűkül a kínálat, egyre drágábban cserélnek az ingatlanok gazdát

Czinder Tímea

2022. május 13. - 19:28

A fővárosban értékesített ingatlanok zöme a 30-50 millió forintos kategóriába tartozott, de vidéken is a 40 millió feletti otthonok a legkelendőbbek.

Az értékesítési adatok szerint az elmúlt tíz év második legerősebb évkezdése után némi visszaesés történt az ingatlanpiacon; a Duna House 11 911 magyarországi adásvételről számolt be áprilisban, ami 12 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és 18 százalékkal alacsonyabb az idei év márciusához képest.

Az ingatlanközvetítő cég szerint a kínálat szűkülése drágább árakat és felgyorsult vevői döntéseket vont magával mind a téglaépítésű, mint a panelotthonok tekintetében. A négyzetméterár – a vidéki, használt téglalakásokon kívül – mindenhol emelkedett, ennek ellenére azonban felgyorsult az ingatlanok – különösen a panellakások – forgási sebessége az egész országban.

Budapesten három hónap alatt új tulajdonosra talál egy meghirdetett panel, Kelet-Magyarországon pedig akár 2,5 hónap is elegendő – olvasható a HVG cikkében.

Bár a tavalyi évben a 20-30 millió értékű kategóriába tartozó ingatlanok voltak kelendőbbek Pesten, az idén értékesített ingatlanok 42 százaléka a 30-50 millió forintos kategóriába tartozott; a legtöbb közülük 900 ezer négyzetméter forintnál magasabb áron cserélt gazdát. Az áreltolódás nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a 25 millió forint alatti lakások szinte teljesen eltűntek a piacról.

Országos szinten is megfigyelhető a drágulás, mert bár a tavaly áprilisban értékesített ingatlanok nagy része a 15-20 millió forintos kategóriából került ki, 2022-ben a 40 millió feletti otthonok voltak a legkelendőbbek.

Az elmúlt hónapban vásárolt lakások 37 százaléka talált új tulajdonost 50 millió forint feletti áron Pest megyében, ami 20 százalékkal magasabb arány az előző év adataihoz képest. A kínálat szűkülése a vevők alkupozíciójának sem kedvezett; az alku mértéke a vidéki panelek esetében stagnált, Budán 1 százalékra esett vissza, Pesten pedig megfeleződött az előző év áprilisához képest.