Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Mióta itt jártál:

Nagy Márton: az inflációs fordulat valóban kezdetét vette Orbán Viktor jóslata után

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Februárban 25,4%-ra mérséklődött az infláció a januári 25,7%-os csúcsot követően, s az elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban is folytatódhat ez a trend.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a várakozásaik beigazolódtak: ahogy a kormányzat előzetesen jelezte, januárban tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult egyfajta mérséklődés, amelynek üteme egyre gyorsabbá válik, így év végére 9% körüli szintre eshet vissza.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Ezzel megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök korábbi prognózisát, miszerint 2023 végére egy számjegyű lehet az infláció, s a téma kapcsán Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője is nyilatkozott.

Úgy véli, a következő hónapok inflációs hatásaiban nagy szerepet játszanak a bázishatások, továbbá az üzemanyagárak folyamatos csökkenése, s az egyes élelmiszertermékekre bejelentett árcsökkentés miatt az infláció fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére lehet számítani.

Már februárban látszott ennek hatása hazánkban

Ezzel Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője is egyetértett, mondván, az infláció nagyon enyhe csökkenése már februárban elkezdődött Magyarországon, és nagy valószínűséggel folytatódni fog a következő hónapokban.

Majd arra hívta fel a figyelmet, miszerint az energiaárak emelkedése megfordult: a Brent olaj világpiaci ára és a holland tőzsdén jegyzett TTF gázkontraktus is a háború előtti szint alá esett vissza – írta az Index.

„Bár az élemiszerár-emelkedésben még nem látszik egyértelmű fordulat a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, februárra vonatkozó inflációs adatai alapján, de a tetőzés itt is megtörténhetett. A forint szeptemberben látott rekordgyengeségéhez képest jelentősen erősödni tudott az euróval és a dollárral szemben is, ami csökkenti az importált inflációt, ugyanakkor a forint sebezhetősége miatt a trend könnyen változhat”

– fogalmazott Sághy Balázs.