Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Infláció: az olcsó borok ára közel duplájára emelkedett

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jelenlegi helyzetben a borászok kénytelenek azon spórolni, amin tudnak, tehát az alapanyagon, a szőlőn, hiszen máson (üveg, csomagolás, stb.) nem tudnak.

A borászok szerint az, aki 1000 forint alatti összeget szán egy palack borra, amikor betér valamelyik bevásárlóközpontba, ne támasszon túl nagy elvásárokat a termék minőségével kapcsolatban, mert valószínűleg csalódni fog.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Ám az infláció miatt ez az árkategória közel a duplájára emelkedett, ami azt jelenti, hogy immár 1500-1600 forintot is elkérhetnek egy ilyen borért, s ennek kapcsán Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyilatkozott az agorinform.hu portálnak.

„A magasabb árak egyben nem jelentenek emelkedő termelői árakat, amíg a kereskedelem folyamatosan növeli a fogyasztói árakat, nem engedi emelni a beszállítói árakat”

– mondta.

Hozzátette, ennek fényében a borászok kénytelenek azon spórolni, amin tudnak, tehát az alapanyagon, a szőlőn, hiszen az üvegen, a csomagoláson, az energián és a bérköltségen nem tudnak – számolt be a Napi.hu.

A borász azt is elmondta, ez nem egy tiszta árháború, mert a szőlő-bor ágazatnak nagyon fontos közvetett haszna van azzal, hogy rengeteg munkahelyet köszönhetünk neki és kultúrát teremt, amelyet mindenképp óvni kell.