Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Infláció Németországban: kiderült, hol húzza meg a nadrágszíjat a lakosság

Fotó: A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A középső felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik. MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Szabó Kata

2022. október 19. - 16:52

Az áremelkedések ténye Németországban is érezteti hatását, ezért az emberek többsége komoly spórolásba kezdett.

A magas infláció miatt a legtöbb ember lehetőségeihez mérten igyekszik spórolni, különösen az áram és a fűtés terén – ez derül ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit a német RTL tette közzé.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A felmérés szerint a válaszadók háromnegyede igyekszik korlátozni a fűtés- és áramfogyasztást, több mint fele elhalasztja a tartós fogyasztási cikkek vásárlását, és közel fele csökkenti a benzin- és gázolajvásárlásokat, valamint a nyaralási kiadásokat.

Az október közepén, mintegy 1000 ember bevonásával végzett felmérés szerint a németek 40%-a az élelmiszereken is igyekszik spórolni, de vannak, akik ennél is tovább mennek, ugyanis a válaszadók kevesebb mint egyharmada a karácsonyi ajándékok beszerzésekor is spórolni szándékozik.

Tartanak a jelentős béremeléstől

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a németek többsége kritikusan viszonyul a szakszervezetek jelentős béremelésekre vonatkozó követeléseihez, ugyanis attól tartanak, hogy a magasabb munkaerőköltségek pénzügyi problémákat okoznának a vállalkozásoknak.

A válaszadók mintegy 70 százaléka úgy véli, hogy egyes szakszervezetek nyolc-tíz százalékos béremelésre vonatkozó javaslatai sok vállalkozás számára túlzott terhet jelentenének, és a válaszadóknak csak kevesebb mint egynegyede feltételezi, hogy egy ilyen béremelés a legtöbb vállalat számára elviselhető lenne.

Németországban a fogyasztói árak éves növekedési üteme szeptemberben tíz százalékra gyorsult az augusztusi 7,9 százalékos értékről, amire legutóbb 70 éve volt példa az országban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.