Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Tovább mélyülhet a gazdasági válság, miután megugrottak a termelői árak Kínában

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 11. - 03:48

A távol-keleti országban októberben megdőlt a szeptemberben felállított inflációs csúcs, melynek következtében tovább drágultak a termelőeszközök.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 13,5 százalékkal nőttek októberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. Elemzők 10,7 százalékos növekedésre számítottak a szintén rekordmagas, szeptemberi 12,4 százalékos áremelkedést követően.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A termelői árak növekedésében elsősorban az energia- és nyersanyagellátási nehézségek játszottak szerepet. A termelőeszközök ára októberben tovább gyorsulva, 17,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A szénkitermeléssel és finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 103,7 százalékos áremelkedést jegyeztek fel októberben, 28,8 százalékkal magasabbat, mint szeptemberben. A termelői árak további emelkedését regisztrálták egyebek mellett a kőolaj- és földgázkitermeléssel, a tüzelőanyagok feldolgozásával, a vasfémek kohászatával és feldolgozásával, valamint a vegyi anyagok és vegyészeti termékek feldolgozásával foglalkozó ágazatokban is.

Havi összevetésben a termelői árak 2,5 százalékkal nőttek szeptemberről októberre, míg az év első tíz hónapjában 7,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árindex éves bázison októberben 1,5 százalékos volt. Ez tavaly szeptember óta a legnagyobb mértékű áremelkedésnek számít. Elemzők 1,4 százalékos áremelkedést valószínűsítettek a szeptemberi, 0,7 százalékos adat után. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben egyebek mellett a szélsőséges időjárást, az egyes árucikkek szűkös kínálatát, valamint a megnövekedett előállítási költségeket sorolta fel az októberi fogyasztói árindex emelkedését előidéző tényezők között.

Az élelmiszerek ára ugyan a sertéshús árának további visszaesése miatt összességében zsugorodott, ám a zöldségek ára szembetűnően – éves összevetésben 15,9 százalékkal – nőtt. A statisztikai hivatal szakértője a zöldségárak emelkedését a többi közt az ország egyes részeit sújtó, heves esőzések, a szórványosan felbukkanó koronavírus-járványgócok, az őszi vetésváltás, valamint a megugró szállítási költségek együttes hatásával magyarázta.

Jelentős – éves bázison számítva 30 százalék feletti – emelkedést regisztráltak továbbá a gázolaj- és a diesel árakban is.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,3 százalékkal emelkedett októberben éves összehasonlításban. A növekedés üteme enyhén emelkedett a szeptemberi, 1,2 százalékoshoz képest.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.