Az infláció miatti alapkamat-emelés máris megmutatkozik a lakáshitelek terheiben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. július 13. - 23:04

Az MNB inflációra adott válasza, az alapkamat-emelés már szemmel láthatóan megmutatkozik a piaci alapú lakáshitelek terheinek emelkedésében.

Az emelkedő trend jelentősen megnövekedett a piaci lakáshitelek hiteldíjában, ahogy az eddig stagnáló fix kamatozású lakáshitelek THM-je is megemelkedett az elmúlt hetekben. A drágulás mértéke egyelőre nem drasztikus, azonban ennek nagy valószínűséggel még nincs vége. Az emelkedő dinamika oka minden bizonnyal az MNB szigorodó monetáris politikájára vezethető vissza.

Magyarországon a lakossági hitelezés tekintetében kétség kívül a kormányzat által kamattámogatott hitelek a legkedvezőbbek. A kamatmentes babavárót, a végig fix 3 százalékos kamatozású csokot és otthonfelújítási hitelt viszont sokan nem tudják vagy nem is akarják felvenni, számukra ott vannak a piaci kamatozású hitelek, melyeket különböző kamatperiódusokra lehet felvenni.

A piaci alapú lakáshitelek THM-je egyre csak emelkedett, ami már márciusban elkezdődött, bár a leginkább az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatai emelkedtek, míg a változó kamatozású hitel csak kisebb mértékben. Eközben a végig fix THM-ű hitelek sokáig stagnáltak és csak most tapasztalható emelkedés, mely az infláció növekedésének, az ezzel összefüggő hozamemelkedésnek és az MNB kamatemelésének köszönhető.

Az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatai emelkedtek igazán meredeken: míg márciusban 3,12 és 3,69 százalékon álltak az átlagos THM-ek, addig a legújabb adatsorban már 3,56 és 4,04 százalékon. A teljes visszafizetendő összeg terén egy 10 millió forintos, 20 éves lakáshitelnél körülbelül és 250, illetve 350 ezer forintos emelkedést jelent, a havi törlesztőrészletben pedig 1000-1500 forintosat.

Az emelkedés mértéke így nem tűnik nagynak, de a dráguló trend egyértelműen kirajzolódik, és ahogy az MNB belép a kamatemelési ciklusba, úgy ez a dinamika csak folytatódni fog – adta hírül a Portfolio.