Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,17 Ft
Euró
393,35 Ft
Font
460,53 Ft
Bitcoin
70,502 $

Nagy kérdés, hogy a második hullám miatt hányan lesznek öngyilkosok

A Magyar Narancsnak adott interjújában Prinz Gyula infektológus úgy fogalmazott, hogy amikor a kínai Vuhanban felbukkant először az új koronavírus, rengeteg olyan kérdés merült fel, ami a mai napig megválaszolatlanul maradt.

Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A Magyar Narancsnak adott interjújában Prinz Gyula infektológus úgy fogalmazott, hogy amikor a kínai Vuhanban felbukkant először az új koronavírus, rengeteg olyan kérdés merült fel, ami a mai napig megválaszolatlanul maradt.

Prinz elmondása szerint még mindig nem tudni hajszálpontos adatokat a SARS-CoV-2 vírus halálozási rátája kapcsán, viszont első ránézésre elmarad a 2003-as SARS-járvány 3 százalékos rátájától is, de szerinte nem is ez a legfontosabb kérdés most, hanem egyrészt a szuperfertőzők feltárása és tüzetes átvizsgálása, valamint a koronavírus maradandó szövődményeinek megértése. Soron kívül A húsvét az egyik legjobb alkalom a kisállattartással járó felelősség megtanítására

A maradandó károsodások kapcsán már elindultak bizonyos genetikai vizsgálatok, és azok eredményei szerint vannak olyan génhibák, melyek önmagukban meg tudják magyarázni a tüdő- és szívkárosodást, viszont arról többet kell megérteni, miért alakul ki, hogy az egyes felépültek esetén akár a tüdőátültetés is szükségessé válik.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/ujfent-meghaladta-a-20-at-az-ujonnan-regisztralt-koronavirus-fertozottek-szama/

Prinz kiemeli, a védőoltások előállítása tekintetében kulcsfontosságú problémakör, hogy folyamatosan vizsgálják a vírus mutációit, hogy kialakulnak-e gyógyszer-rezisztens vírustörzsek, és mekkora eltérés van alapvetően a különböző vírustörzsek között. Az infektológus hozzáteszi, amíg nincs vakcina, addig a legfontosabb járványügyi utasításokat, mint a maszkviselést érdemes betartani.

A tesztelés fontosságát hangsúlyozva némi kritikát is megfogalmazott, szerinte nagy hibát vétettek azzal, hogy nem a terhességi teszthez hasonló állapottesztet fejlesztettek ki, ami megmondaná, hogy az adott pillanatban fertőzőképesek vagyunk-e vagy sem.

Prinz azt a kérdést is boncolgatta, hogy amennyiben beüt a második hullám, akkor lesznek-e olyanok, akik gazdasági értelemben olyan szinten padlóra kerülnek, hogy egyedül az öngyilkosságot fogják látni megoldásnak. Az infektológus szerint csak később fogjuk megtudni, hogy ez mennyire okoz hullámot, valamint azt is, mennyivel nőtt a családon belüli erőszak, a bezártság miatt tönkrement házasság és a mentális zavarok száma.

Interjúja végén az infektológus arra is kitér, hogy ne felejtsük el, a koronavírus megjelenésével nem szűnt meg a többi fertőzőbetegség, a világból szimplán nem tűntek el az olyan kórokozók, mint a zika vagy az ebola. Azt is hozzáteszi, egyelőre úgy tűnik a maszkviselés az influenza-járványtól is megvédeni látszik minket.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/koronavirus-a-tovabbi-enyhitesek-nagy-kockazatokkal-jartak-volna-itthon/