Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,138 $

Robbantás történt egy indonéz rendőrőrs előtt, legalább egy rendőr elhunyt

Lezárt útszakaszt biztosítanak indonéz rendõrök egy rendõrõrsnél, ahol egy támadó öngyilkos pokolgépes merényletet hajtott végre a nyugat-jávai Bandungban 2022. december 7-én. A robbantásban a feltételezett iszlamista szélsõséges merénylõn kívül egy rendõr életét vesztette, és nyolcan megsebesültek, köztük egy civil is. MTI/AP/Ahmad Fauzan
Ázsia
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Indonéziában az elmúlt napok során rendkívül feszült lett a társadalmi hangulat, miután a kormány elfogadta azt a büntetőtörvénykönyvi módosítást, miszerint házasságon kívül nem lehet élettársi és szexuális kapcsolatot létesíteni.

Hogy van-e összefüggés a legújabb terrortámadás és a törvénymódosítás között, azt egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy Jáva-szigetén egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a szerdai nap folyamán egy rendőrkapitányság előtt.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A New York Post beszámolója szerint a támadásban legalább egy rendőr és a merénylő is életét vesztette, miközben további hat rendőr és egy civil is megsebesült. A sérülteket a közeli kórházba szállították ápolásba.

A Bandung városában történt incidens kapcsán a rendőrség nyomozást indított, egyelőre azt próbálják kikutatni, hogy egyrészt ki volt a merénylő, másrészt pedig kapcsolatban állt-e különböző radikális csoportokkal.

Indonézia azóta küzd különböző gyilkos milíciákkal, amióta az egyik legnépszerűbb turistaközpontjukban, Baliban még 2002-ben rendkívül súlyos terrortámadás történt, akkor 202 ember halálát okozták a terroristák.

Kezdetben főként külföldi turistákat támadó merényletek voltak jellemzőek a terrorszervezetek részéről, azóta az elmúlt években inkább a kisebb jellegű, főként kormányt és rendőrséget targetáló támadások váltak jellemzővé.

2018 májusában például két radikális család hajtott végre egy robbantássorozatot Surabaya város több templomában, amelyben egytucat ember hunyt el, köztük két fiatal lány is. A rendőrség akkor meg tudta állapítani, hogy a családapa az egyik helyi indonéz terrorszervezet vezetője volt.