Indonéziában csúcson a járvány: beoltott orvosok halnak meg, órákig tart összegyűjteni a holttesteket

Fertőtlenítőszerrel permetezik a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinára érkező embereket a Kelet-Jáván fekvő Bandungban 2021. június 17-én. MTI/AP/Bukbis Candra
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.23 - 20:21

Indonéziában akár fél napnál is tovább kell várni a holttestek elszállítására, miközben a koronavírus a beoltott orvosok között is rendre szedi az áldozatokat.

Az indonéz főváros, Jakarta rendőrkapitánysága szerint olyan súlyos volt a helyzet múlt héten, hogy akár 14 órába is telt, mire ki tudtak érni elszállítani egy holttestet.

A Reuters beszámolójában idéz egy közleményt, amiben az áll, még hétfőn délelőtt hívták a rendőröket egy fehér lepelbe csomagolt, ajtó előtt hagyott holttesthez, amit ők hivatalból nem szállíthatnak el.

Az erre feljogosított törzs azt mondta nekik, hogy várni kell majd, mert további földi maradványokat is el kell takarítaniuk, végül kedden hajnali fél 2-kor érkeztek ki.

Ivan Nurcahyo, aki a jakartai közterület-felügyeletet vezeti, ez volt a hétfői 143 jakartai koronavírusos áldozat egyikének története – ez a szám a legnagyobb a járvány kezdete óta.

Egy másik esetről is beszámolt, ahol egy koronavírusos 69 éves nőnek tömegközlekedéssel kellett bemennie a kórházba, mert a mentők egyszerűen nem tudtak kimenni hozzá.

Az egész országban 14536 új esetet regisztráltak, ami szintén csúcs. Összesen 2018113 eset volt Indonéziában és 55291-en vesztették életüket hivatalosan, a valós szám ennél nagyobb lehet. Szakértők szerint az Eid Al-Fitr-ünnepségek és a delta variáns elszabadulása okozhatta a hirtelen ugrást.

Eddig több, mint száz esetet tulajdonítanak az Indiából indult vírustörzsnek, ami miatt Jáva szigetén egyes kórházak 90% feletti kapacitáson üzemelnek, miközben már 10 olyan orvos is elhunyt, akik a koronavírus elleni mindkét vakcinát megkapták.

A fővárosban is aggasztóak a számok. Május 22-én még 932 új esetről számoltak be a hatóságok, ez június 22-én már ennek három és félszerese, 3221 volt. Dr. Sulung Mulia Putra, a jakartai egészségügyi ügynökségtől arról beszélt, június 20-án a város 140 koronavírusos betegeket kezelő intenzív osztályainak 81%-a tele volt, míg az elkülönítőtermeknek 90%-a.