Már 13-ra nőtt az indonéz vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma

Fotó: EPA/AMMAR
not image

Nagy Noel

2021. december 5. - 09:58

Legalább tizenhárman elhunyt és több mint százan sérültek meg, miután kitört a Semeru-vulkán az Indonéziához tartozó Jáva szigetén.

A vulkánkitörés, amely éppen egy jelentősebb zivatar kellős közepén történt, jelentős pusztítást okozott a környékbeliek, többek között sárlavinákat is elindított, amelyek miatt több lakóház is elpusztult, valamint utak váltak járhatatlanná.

Az indonéz katasztrófavédelem megerősítette, hogy a vulkánkitöréssel összefüggően már legalább tizenhárom ember vesztette életét. A Semeru még szombat délután kezdett el hamut lövelni magából, amely az esővel érintkezve gyorsan vastag sárrá változott.

Több fontos infrastruktúrában jelentős károk keletkeztek, többek között a két helyi falut összekötő Gladak Perak hídban, amelyet állítólag teljesen elpusztított a sárlavina. A legsúlyosabban azonban Sumberwuluh falva volt érintett.

Számos, a közösségi médiában napvilágot látott felvétel tanulsága szerint a faluban több lakóház is a természeti katasztrófa áldozatává vált, a hátrahagyott otthonokban halomban álltak a törmelékek. Legalább 900 embert kellett evakuálni, akiket ideiglenes menedékházban helyeztek el.

Egyelőre úgy tudni, legalább 98 embert, köztük két terhes nőt kellett kórházba szállítani a különböző sérülések miatt, a legtöbbjüket égési sérülések következtében.