Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

Legkevesebb 129-en haltak meg egy futballmérkőzést követően Indonéziában

Fotó: EPA/H. PRABOWO
not image

Hujber Dávid

2022. október 2. - 06:40

A valaha volt egyik legsúlyosabb futballtragédia történt Indonéziában, melynek következtében legkevesebb 129 ember életét vesztett egy mérkőzést követően.

A rendőrség szerint legkevesebb 129 ember vesztette életét és további 180 megsérült, miután szombaton késő este káoszba és erőszakba tört ki az ország két legnagyobb csapata közötti összecsapás.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Az indonéz bajnoki mérkőzésen az Arema FC és a rivális Persebaya Surabaya csaptak össze egymással, miután a hazai csapat, az Arema FC 3-2-re kikapott a nagy riválistól. A vesztes csapat szurkolói megszállták a pályát, majd a rendőrség könnygázt vetett be, ami hatalmas tömegverekedést váltott ki és fulladásos esetekhez vezetett.

A hivatalos tájékoztatás szerint először zavargás történt, ami végül anarchiába torkollott, és a szurkolók a rendőrökre támadtak, autókat rongáltak meg. Két rendőr is van a halottak között, és úgy tudni, hogy a verekedés akkor tört ki, amikor a szurkolók az egyik kijárat felé menekültek.

A nyilvánosságra került felvételeken az látszik, ahogyan a szurkolók megrohamozzák a pályát, majd összecsapnak az indonéz biztonsági erőkkel, akik látszólag rohamfelszerelést viseltek. Többeket az épületbe vittek, míg sokakat oxigénhiány és légszomj miatt szállítottak kórházba.

Zainudin Amali sport- és ifjúsági miniszter teljes körű vizsgálatot rendelt el a tragédia ügyében, hogy megtalálják a felelősöket. A Kelet-Jáván található Kanjuruhan stadiont főként futballmérkőzésekre használják, becslések szerint 42 500 ember befogadására alkalmas.

Fotó: EPA/H. PRABOWO

Egyelőre nem erősítették meg, hogy hányan tartózkodtak a stadionban a mérkőzés alatt, de a felvételek alapján rengetegen lehettek. Indonéziában már korábban is voltak incidensek a mérkőzéseken, a klubok közötti erős rivalizálás időről időre erőszakhoz vezet.

Az Indonéz Labdarúgó Szövetség (PSSI) az esetet követően felfüggesztette a jövő heti mérkőzéseket, és a szezon hátralévőrészére eltiltotta az Arema FC-t. A CNN megkereste a FIFA-t az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ a nemzetközi irányító testülettől.

Indonézia 2023-ban a FIFA 20 éven aluliak világbajnokságának házigazdája lesz, emellett egyike azon három országnak, mely a jövő évi Ázsia-kupa megrendezésére pályázik, miután Kína visszalépett. Nem tudni, hogy a történtek után milyen helyzetbe kerül az ország a sportban, mert ennek akár súlyos következményei is lehetnek.

Az Indonéz Rendőrségfigyelő Csoport (IPW) a malangi rendőrfőnök elszámoltatását és eltávolítását követeli. Veronica Koman, az Amnesty International indonéziai jogvédője szerint a könnygáz használata visszaélés volt a rendőrség részéről, melyet törvénytelennek és kínzásnak nevezett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.