Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Nem várt fordulat: diplomáciai csatatérré vált Indonézia az oroszok és az ukránok között

Csoportkép az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttmûködés (APEC) szervezete 25. csúcstalálkozójának résztvevõirõl a vietnami Danangban 2017. november 11-én. Az elsõ sorban (b-j) Hszi Csin-ping kínai, Tran Dai Quang vietnami és Joko Widodo indonéz államfõ, hátul (b-j) Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki, Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök. (MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva)
not image

Nagy Noel

2022. június 19. - 23:54

Indonézia lesz a házigazdája az idei G20-találkozónak, ahol elméletileg Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij is jelen lesz.

A háború tekintetében semlegesnek számító Indonézia pedig most nem várt csatatérré vált az orosz és ukrán nagykövetek között – gyakorivá váltak az egymást mocskoló sajtótájékoztatók, teljesen eltérő álláspontot prezentálnak a felek a háború körülményeiről.

Soron kívül Ronaldinho úgy érzi, mintha hazajárna Magyarországra

Jó példa erre Ludmila Vorebijeva orosz nagykövet egyik sajtótájékoztatója, amelynek során közölte a média munkatársaival, hogy az orosz hadsereg egyáltalán nem öl civileket és ami a nyugati médiában megjelent, az álhír.

Vaszilij Hamjanin ukrán nagykövete később erre válaszul hazugnak nevezte Vorebijevát és úgy fogalmazott, hogy a nagykövet egy háborús bűnös, akinek „bérelt helye lesz a pokolban” – idézte az Eurasia Review.

Radityo Dharmaputra, az Airlangga Egyetem nemzetközi tanulmányok szakos oktatója közölte, hogy az oka ennek a diplomáciai csatározásnak Indonéziában egyértelműen az, hogy az ország lesz az idei G20-találkozó házigazdája:

„Oroszország számára Indonézia azért fontos, mert meg kell mutatnia a világnak, hogy nem minden ország támogatja Ukrajnát. Ukrajna számára pedig azért, mert Európán és az Egyesült Államokon kívül kell más ország, amely támogatja őket”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Dharmaputra szerint Indonézia viszont abban a nehéz helyzetben van, hogy igazából egyik felet sem éri meg számára támogatni, mivel lakosai egyik oldal sem elkötelezettek. Mint hangsúlyozta, Indonézia külpolitikája eleve mindig is az óvatos játékról szólt.

Ez abból is látszik, hogy Indonézia még megszavazta márciusban az ENSZ Közgyűlésén az Oroszország agresszióját elítélő határozatot, azonban nyilvánosan még nem kritizálta Oroszországot és nem is használta az „invázió” szót.

Indonéziára megpróbáltak nyomást helyezni annak érdekében, hogy ne hívja meg Oroszországot a G20-as találkozóra, Kína viszont ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy nincs joguk egyetlen országot sem kizárni a találkozóról.

Joko Widodo indonéz elnök megoldása ezért az lett, hogy Oroszország és Ukrajna államfőit is meghívta a találkozóra. Zelenszkij ezt már formálisan is elfogadta, Widodo pedig azt mondta, hogy Putyin is, ám ezt a Kreml hivatalos kommünikéje még nem erősítette meg.

Vorebijeva és Hamjanin pedig eközben folyamatosan szócsatáznak a sajtóban, az orosz nagykövet például úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnában zajló események a Nyugat „oroszellenes” projektje miatt alakultak ki:

Ők valójában terrort terjesztenek, az emberek rettegtek és még mindig rettegnek. Ezt nem látod a nyugati médiában, mi viszont látjuk mindennap” – fogalmazott a nagykövet, amely vádakra Hamjanin csak nevetni tudott:

„Nem úgy tűnik, mintha ignoráns lenne, ezért hazug, nem igaz? Az az elnyomás, amit Oroszország hajtotta végre Ukrajna ellen az elmúlt 30 évben, a megállás nélkül zsarolás és megalázás, a területek elleni támadások az elmúlt nyolc évben az, amitől Ukrajna oroszellenes lett”

Hozzátette: nem fogadjuk el az agresszorok, a hazugokat, a gyilkosokat, a nemi erőszakolókat. Undorítóak a nácivádak. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a mondatával megváltotta a személyes helyét a háborús bűnösök padján a hágai bíróság előtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.