Indiai tudósok már azelőtt vizsgálták a vuhani labor-elméletet, hogy a koronavírust járványnak minősítették volna

Fotó: Oxford, 2020. november 23. Az Oxfordi Egyetem által közreadott képen egy kutató vizsgálja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében 2020. november 23-án. A kutatók által közzétett vizsgálati eredmények szerint a ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésû koronavírus-vakcina hatékonysága az alkalmazási technikáktól függõen elérheti a 90 százalékot, és hatósági jóváhagyás esetén az oltóanyag alkalmazása gyorsan megkezdõdhet. MTI/AP/Oxfordi Egyetem/John Cairns
not image

Kornis Vivien

2021. június 7. - 13:47

Alig egy hónappal azelőtt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járvánnyá minősítette a koronavírust, számos indiai tudós és szakértő közvetett bizonyítékokat talált arra, hogy a kórokozó a Vuhani Virológiai Intézetből származik.

2020. január 31-én a delhi Indiai Technológiai Intézet (IIT) Kusuma Biológiai Karának kutatócsapata közzétett egy 22 oldalas tanulmány a bioRxiv online platformon, mely szerint “óriási hasonlóságok” vannak a HIV és a SAR-CoV-2 között.

A Sputnik News összefoglalója szerint az IIT csapatának vizsgálata szerint a SARS-CoV-2 fehérjéje több szempontból különleges, és egyes részei semelyik másik koronavíruséval nem egyeznek meg.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy eredményeik szerint lehetséges, hogy a vírust egy laborban állították elő mesterségesen, azonban az MTI Technology Review szerint a tanulmányt érő folyamatos kritikák miatt nem sokkal a közzététel után visszavonták a szöveget. 

Rahul Bahulikar és Monali Rahalkar indiai tudósok online kutatásba kezdtek 2020 márciusában, melynek célja a Covid-19 eredetének felkutatása volt. A folyamatban számos tanulmány átolvastak, és ennek eredményeként felfedezték, hogy a Vuhani Virológiai Intézet korábban begyűjtött egy RATG13 nevű koronavírus patogént egy jünnani bányából, mely a SARS-CoV-2 rokona.

Bahulikar és Rahalkar arról is tudomást szerzett, hogy az említett bányában temérdek denevér élt, és hat bányász, akiket a denevérürülék feltakarításával bíztak meg, megfertőződött, tüdőgyulladás-szerű kórral betegedett meg. A két indiai kutató azonban elutasítja azt az elméletet, hogy az új koronavírus az embereket állatokon keresztül kezdte fertőzni, természetes úton, arra hivatkozva, hogy nem léteznek erre utaló bizonyítékok.

Az indiai tudósok szerint a Covid-19-megbetegedést okozó SARS-CoV-2 szerkezetével “már készen állt az emberek megfertőzésére”, ami azt jelenheti, hogy egy laborból szabadult ki. Eredményeiket a Nature tudományos folyóiratban publikálták, ezt követően pedig felkereste őket egy SEEKER nevű Twitter-felhasználó.

SEEKER a DRASTIC nevű amatőr “nyomozócsoport” tagja, mely nemrég a vuhani labor-elmélettel tett szert nagyobb hírnévre. A csoport 24 tagja nem sokkal a járvány kitörése után kezdett kutatni a kínai tudományos adatbázisokban a Covid-19 után.

A DRASTIC-nak köszönhetően most már tudjuk, hogy a Vuhani Virológiai Intézet kiterjedt koronavírus-gyűjteménnyel rendelkezett, melyet évek alatt állított össze denevérbarlangokból, és többek között a járványt okozó vírus, a SARS-CoV-2 közeli rokonát is begyűjtötte egy bányából, ahol három ember is életét vesztette 2012-ben SARS-hoz hasonló megbetegedés következtében – írja a Newsweek. 

Bahulikar és Rahalkar arra sürgeti a WHO-t, hogy kezdjen széleskörű vizsgálatba annak érdekében, hogy megállapítható legyen a vuhani labort-elmélet valóságtartalma, miután az ENSZ egészségügyi ügynökségének márciusi, vuhani küldetése arra a következtetésre jutott, hogy gyakorlatilag elképzelhetetlen ez a teória. 

Joe Biden amerikai elnök nemrég arra utasította a hírszerző ügynökségeket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy kiderüljön, honnan ered a vírus, ennek keretében pedig járjanak utána a labor-elméletnek is. Ezekhez az erőfeszítésekhez az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Japán is csatlakozott.

Kína külügyminisztériuma alig két hete utasította el a teóriát azzal, hogy egészen egyszerűen lehetetlen, és azzal gyanúsította meg az Egyesült Államokat, hogy “politikai játékokat játszik” a kérdésben.