Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Népirtásba torkollhat a muszlimok elleni uszítás a világ legnépesebb demokráciájában

Az Indiai Sajtótájékoztatási Hivatal (PIB) által közreadott képen Narendra Modi indiai miniszterelnök (k) látogatást tesz az új parlament építekzésén Újdelhiben 2021. szeptember 26-án. A parlament új épülete várhatóan 2022 novemberére készül el. MTI/EPA/PIB
not image

Nagy Noel

2022. január 17. - 05:08

Aggasztó figyelmeztetést adott Dr. Gregory Stanton, aki évekkel a bekövetkezése előtt megjósolta az 1994-es ruandai népirtást.

A Genocide Watch nevű nemzetközi szervezet által rendezett beszélgetésen Dr. Stanton jelezte, hogy India kapcsán már 2002 óta figyelmeztetnek, hogy bármelyik pillanatban népirtás kezdődhet a helyi muszlim lakosság ellen.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

A 2002-es figyelmeztetés pedig összefügg Narendra Modi miniszterelnök személyével. Dr. Stanton szerint az első, népirtás veszélyére figyelmeztető jel a 2002-es gujarati lázadás volt, amikor több mint ezer muszlimot mészároltak le.

Narendra Modi ekkoriban Gujarat állam miniszterelnöke volt és a szakértő szerint nemhogy nem tett semmit, hanem vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy aktívan támogatta ezt. Dr. Stanton pedig úgy látja, Modi India miniszterelnökeként hasonló iszlamofób retorikát alkalmaz – idézte a Dawn.

Dr. Stanton szerint kettő nagyon aggasztó intézkedése is volt a muszlimokkal szemben: az egyik, hogy megfosztotta az indiai fennhatóság alá tartozó Kasmír régió speciális autonóm státuszát, a másik pedig az úgynevezett állampolgársági törvénye volt.

Az első kapcsán a szakértő kiemelte, hogy Kasmír autonómiájának elvétele egyértelműen azt célozta meg, hogy a hindu lakosság dominálja az egyébként muszlimok által lakott területet, ami pedig szítja a vallási feszültséget.

Az állampolgársági törvény pedig különleges és kedvező státuszt adott a bangladesi, afganisztáni és pakisztáni menekülteknek, azonban ebből látványosan kizárták a muszlimokat. Dr. Stanton szerint kifejezetten azok ellen született, aki az 1971-es bangladesi népirtás és polgárháború elől menekültek át.

Körülbelül három millió ember lehet, aki a hetvenes évek elején átmenekült Indiába. Ők főként muszlimok, azonban már régóta indiai állampolgárnak tekinthetők, azonban a törvény kifejezetten előírja, hogy igazolniuk kell, hogy már 1971 előtt is indiai állampolgárok voltak.

Dr. Stanton pedig jelezte, hogy a legtöbb ilyen embernek nincs dokumentációja, ezért szerint a Modi javaslatára megszületett törvénynek az a célja, hogy a Bangladesből átmenekülteket külföldinek minősítsék és deportálni tudják.

A szakértő pedig hangsúlyozta, hogy pontosan ugyanezt csinálta a mianmari kormány is 2017-ben, amikor a rohingja muszlimok ellen indított népirtást. A kormány előbb törvény útján elérte, hogy a rohingják ne legyenek állampolgárnak tekinthetők, majd erőszakkal és népirtással kiüldözték őket.

Dr. Stanton szerint India nagyon hasonlóba kezdett bele, mint korábban Mianmar és amennyiben Narendra Modi keresztülviszi akaratát, akkor az állampolgársági törvényt, akkor 200 millió muszlim válhat céltáblává.

Narendra Modi ráadásul az RSS nevű hindu-ultranacionalista szervezetnek is tagja volt, amely Dr. Stanton szerint egyértelműen igazolja, hogy egy szélsőséges. Mindez annak ellenére, hogy az indiai alkotmány egyébként kimondja hogy az állam és a vallás váljon szét egymástól.

A szakértő szerint pedig már voltak jelei annak, hogy népirtásra akarnak buzdítani hindu hittérítők, egy példát hozott fel például Uttarakhand államról, ahol több alkalommal is úgy fogalmaztak egy konklávén, hogy meg kell támadni a vallási kisebbségeket.

Dr. Stanton kijelentette, hogy ugyanazokat a jeleket látja Indiában, amelyeket annak idején Ruandában látott, amikor jelezte, hogy öt éven belül népirtás lesz az országban – és ez meg is történt. „Nem hagyhatjuk, hogy ez Indiában is megtörténjen” – tette hozzá.