13 ezer lélegeztetőgépet nem osztott szét az indiai kormány a pusztító járványhullám közepén

Az utcákat fertõtlenítik Karnataka indiai állam székhelyén, Bengaluruban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás alatt, 2021. május 7-én. MTI/EPA/Dzsagadis Nv
not image

Nagy Noel

2021. július 24. - 11:35

Egy időben az egész világ szeme Indiára szegeződött, amikor a delta variáns miatt egy rendkívül pusztító járványhullám csapott le rájuk.

Amennyiben megfelelő egészségügyi infrastruktúrája lett volna Indiának, meg lehetett volna úszni több száz halálesetet, ám ez csak a „mi lett volna, ha” kategóriába tartozik. Az indiai kormány ugyanakkor enyhíthetett volna a helyzeten, ám mégse tették.

A második hullám idején ugyanis kiemelt kereslet volt a lélegeztetőgépekre országszerte, nagyon sok helyen óriási hiány volt az intenzíves ágyakból is. Mint a The Quint beszámolójából kiderül azonban, nem biztos, hogy akkor hiány volt.

Egy oknyomozás eredményeképpen ugyanis kiderült, hogy az egészségügyi minisztérium mintegy 13 ezer lélegeztetőgépet tárolt a raktárában a válság idején, azonban mégsem osztották ki őket a legsúlyosabban érintett államok között.

Mint a beszámolóból is kiderült, ennek kettős oka volt: az egyik a kormány részéről, hogy borzalmas volt a járványkezelés logisztikája, másik pedig az egészségügy részéről, hogy egyszerűen nem volt elegendő orvos, aki kezelni tudja a gépeket.

A pontos számok alapján kiderült, hogy valamivel több mint 59 ezer lélegeztetőgép állt az indiai egészségügy rendelkezésére, ám mégis csak 46 ezret osztottak szét. Ez azonban messze nem volt elegendő, ugyanis sokkal nagyobb volt az igény, amikor napi félmillió fertőzötteket regisztráltak.

Ahemdabadban és Delhiben például annyira válságos volt a helyzet, hogy a súlyos koronavírus-fertőzötteket egészen konkrétan megkérték, hogy hozzák magukkal a saját berendezéseiket, oxigénpalackjaikat, annyira nincs eszköz.

Bonyolítja a helyzetet, hogy már eleve a gépek leszállításában csúszás történt, a kormány ugyanis már tavaly májusban megrendelte a szerkezeteket. A hivatalos indoklás szerint azért volt csúszás, mert késtek az esedékes fizetésekkel, nem utalták át az árat időben, ezért visszatartották a gépeket.

Ez pedig számos kérdést vet fel, ugyanis óhatatlanul le fog csapni Indiára is egy újabb járványhullám, mivel sehogy sem állnak az emberek beoltásával. Az egyik legfontosabb, hogy sikerül-e megfelelő számú személyzetet addig kiképezni a lélegeztetőgépek kezelésére.