Az oltóanyag bevezetése lassul, India hivatalos halálozási száma meghaladja a 300 ezret

Halottakat szállító mentõautók az indiai Bangalor szélén lévõ tömeges hamvasztóhelyen 2021. május 3-án. Az 1,326 milliárd lakosú Indiában meghaladta a 20 milliót a koronavírussal igazoltan fertõzöttek száma. MTI/EPA/Dzsagadis Nv
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

India hivatalos adatai alapján a koronavírusban elhunyt áldozatainak száma hétfőn átlépte a 300 ezret – ezzel India a harmadik ország, amely átlépte ezt a zord mérföldkövet –, és miközben a világjárvány pusztító második hulláma az enyhülés jeleit mutatja India városközpontjaiban, a problémás oltóanyag-szállítások miatt az ország oltási kampányának üteme aggasztóan lassul.

Az indiai kormány hétfőn 4454 új koronavírusos halálesetet jelentett, így az ország összes halálos áldozatának száma 303 720-ra emelkedett – szakértők és a helyi média beszámolói szerint azonban ez a szám jelentősen alulbecsült. A legutóbbi 100 ezer halálesetet mindössze 27 nap alatt jegyezték fel, miután a 200 ezres határt éppen a múlt hónapban, április 28-án lépték át.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Újdelhi és Mumbai – India fővárosa és fő pénzügyi központja –, amelyeket a legsúlyosabban érintett a közelmúltban megugró esetszám, az elmúlt napokban a javulás jeleit tapasztalták, az esetszámok pedig tovább csökkentek. Miközben a szigorú korlátozások csökkentették a fertőzési arányt a nagyobb városközpontokban, az ország oltóanyag-bevezetése – amely szakértők szerint az egyetlen hosszú távú megoldás a világjárvány okozta válságra – a legutóbb márciusban látott szint alá lassult.

Az ország hivatalos adatai szerint a május 15. és 21. közötti héten országszerte beadott adagok száma összesen 9,21 millió, mely jelentős csökkenés az április eleji csúcshoz képest, amikor április 3. és 9. között 24,7 millió adag oltóanyagot adtak be. A múlt héten az indiai kormány arra kérte az összes államot, hogy a veszélyes gombafertőzést, a mucormycosist nyilvánítsák járvánnyá, mivel egyre több jelentés érkezett arról, hogy a betegség a koronavírusos kórházi betegeket érinti, elhúzódó megbetegedésekhez és halálesetekhez vezet.

A feketegomba-fertőzésként is emlegetett betegséget az ország több pontjáról is jelentették, és úgy tűnik, hogy a szteroidterápia alatt álló koronavírusos betegeket vagy a cukorbetegségben szenvedőket érinti. A kormány arra kérte az orvosokat országszerte, hogy csökkentsék a szteroidok „észszerűtlen” használatát a koronavírusos betegeknél.

A Narendra Modi miniszterelnök által vezetett nemzeti kormányt igen komoly kritikák érték, amiért úgy tűnik, hogy a katasztrófa kezelése helyett inkább imázsának építésre összpontosít. A kérdés a múlt héten került ismét előtérbe, amikor a Reuters arról számolt be, hogy az indiai informatikai minisztérium levelet írt a főbb közösségi médiaplatformoknak, amelyben arra kérte őket, hogy távolítsanak el minden olyan tartalmat, amely a „koronavírus indiai variánsát” említi.

A levél, amelyet a Forbes is szemlézett, megjegyzi: „Tudomásunkra jutott, hogy hamis állítás terjed az interneten, amely azt sugallja, hogy a koronavírus ‘indiai variánsa’ terjed az országokban. Ez teljes mértékben HAMIS. A koronavírusnak nincs ilyen, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által tudományosan elismert változata. A WHO egyetlen jelentésében sem társította az ‘indiai variáns’ kifejezést a koronavírus B.1.617-es variánsához.”

Mivel a levél kérés, nem pedig parancs, a platformok dönthetnek úgy is, hogy nem tesznek eleget neki. A Medianama megjegyzi, hogy nincs olyan indiai törvény, amely lehetővé tenné az ilyen cenzúrát, mivel az „indiai variáns” kifejezést több cikk és külföldi egészségügyi tisztviselő is használta. A közösségi média felhasználói gyorsan rámutattak, hogy az indiai kormány többször is használta a „dél-afrikai variáns” és a „brit variáns” kifejezést a mutációk leírására, amelyeket először ezekben az országokban jelentettek.