Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

India: a határsértések aláássák a Kínával fenntartott kapcsolatok „teljes alapját”

TÉMÁK:
#India #Kína
Fotó: Indiai katonai járművek az indiai-kínai határ mentén fekvő Ladak régióba vezető úton, a Szrinagartól 81 kilométerre fekvő Gagangeerban 2020. szeptember 1-jén. Sajtóhírek szerint a Pangong nevű tó keleti partjánál továbbra is feszült a helyzet India és Kína között a határ közelében, ahol korábban legalább húsz indiai katona halt meg a két ország határőrei között kirobbant összetűzésben. Ladakban Kína 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának. MTI/EPA
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az indiai védelmi miniszter csütörtökön közölte kínai kollégájával, hogy a közös határ megsértése aláássa a két ország közötti kapcsolatok „teljes alapját”.

A CNN jelentése szerint Rajnath Szingh indiai védelmi miniszter az újonnan kinevezett kínai védelmi miniszterrel, Li Csangfuval folytatott megbeszélést Újdelhiben, ám a találkozón több éles megjegyzést is tett a határsértések kapcsán: a három évvel ezelőtti, mindkét oldalon több katona életét követelő összecsapásokra utalva Szingh kategorikusan kijelentette,

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

„Az India és Kína közötti kapcsolatok fejlődésének előfeltétele a béke és a nyugalom érvényesülése a határokon. A meglévő megállapodások megsértése aláássa a kétoldalú kapcsolatok teljes alapját, és a határon való visszavonulást logikusan a de-eszkaláció fogja követni.”

Ez volt az első ilyen találkozó Indiában a két védelmi miniszter között a 2020-as halálos összecsapások óta, melyek a vitatott határ mentén zajlottak Aksai Chin-Ladakhban. Noha a két ország közötti feszültség azóta nem éleződött ki, decemberben történt egy eszkaláció, amikor az India északkeleti részén fekvő Arunachal Pradesh tartományban mindkét fél csapatai között kisebb sérülésekkel végződött egy konfliktus.

A kínai védelmi minisztérium által a találkozóról kiadott közleményben azonban azt hangsúlyozták, hogy a helyzet „jelenleg” stabil a határon. Li úgy fogalmazott:
„Mindkét félnek hosszú távon kell gondolkodnia, a határkérdést megfelelő helyre kell helyeznie kétoldalú kapcsolatainkban, és elő kell mozdítania a határhelyzet mielőbbi normalizálását.”