Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
19,040 $

Újabb földcsuszamlás történt Indiában, eddig 25 halottat találtak

Fotó: Az indiai Országos Katasztrófaelhárító Erõ (NDRF) által közreadott képen mentõk kutatnak áldozatok után az északkelet-indiai Manipur állambeli Noney körzetben 2022. június 30-án. A természeti katasztrófában legkevesebb hét ember életét vesztette, húsz személyt még keresnek. MTI/EPA/NDRF

Czinder Tímea

2022. július 2. - 16:53

A mentési alakulatok versenyt futnak az idővel, hogy az eltűnteket élve tudják kimenteni a romok alól, a rossz időjárási körülmények azonban nehezítik a munkálatokat.

Harmadik napja folyik a kutatás India északkeleti részén, miután egy földcsuszamlás több tucat embert ragadott magával a régióban; eddig 25 holttestet emeltek ki a romok közül, közel 40 embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

A biztonsági erők és a katasztrófaelhárítás csapatai versenyt futnak az idővel, hogy az eltűnteket még életben találják meg a törmelékek alatt. Az áldozatok többsége a Területi Hadsereg tartalékos katonája volt, akik egy vasúti projekten dolgoztak.

A hadsereg közleménye szerint eddig 18 embert sikerült élve kimenteni a föld alól, 12 tartalékos katonát és 26 civilt pedig még mindig keresnek – olvasható a Channel News Asia cikkében.

N Biren Singh manipuri kormányzó elmondása szerint a katasztrófa helyszínén a helyezt továbbra is súlyos, a csapadék és a rossz időjárási körülmények hátráltatják a mentési munkákat.

Az elmúlt hetekben heves esőzések sújtották India távoli északkeleti részét; múlt hónapban tucatnyian veszítették életüket, amikor az áradások miatt kialakuló földcsuszamlások elsodorták otthonaikat.

Év elején legalább 10 ember – köztük egy négyéves gyermek – halálát okozták a természeti csapások, miután szokatlanul heves esőzések sújtották India több régióját.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás világszerte növeli a szélsőséges időjárási események számát, az indiai duzzasztások, erdőirtás és fejlesztési projektek pedig tovább növelik az emberi áldozatok számát.