Rejtélyes betegség szedi áldozatait Indiában, már 100-an elhunytak

Szúnyogirtásra indul egy indiai önkormányzati dolgozó a dengue-láz terjedése ellen Kolkatában (korábban Kalkutta) 2017. november 3-án. A dengue-lázat az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), illetve a zikavírus, a sárgaláz, és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztõ egyiptomi csípõszúnyog (Aedes aegypti) okozza. A trópusi és szubtrópusi éghajlaton honos rovarok Indiában 2016-ban közel 112 ezer embert fertõztek meg a dengue-vírussal, ebbõl 227 esetben végzetesen. (MTI/EPA/Pijal Adhikari)
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 10. - 15:15

Egy rejtélyes kórt kezdett végigsöpörni India több pontján, amely már legalább 100 ember életét követelte.

Az orvosok találata szerint pedig két különböző kórokozó lehet felelős a rejtélyes megbetegedésekért, az egyiket vírus, a másikat pedig baktérium okozza – írja a CBS. A betegséghullámban már legalább 40 gyermek vesztette életét India legnépesebb államában, Uttar Pradeshben.

Különböző beszámolók szerint a bozóttifusz az egyik kórokozó, amely a lázas megbetegedéseket okozza. Ez egy bakteriális fertőzés, amelyet elsősorban a bokrokban található bolhák és lárva atkák terjesztenek.

A virális kórokozó pedig jelenlegi tudások szerint a Dengue-láz, amelyet pedig fertőzött szúnyogok szokták terjeszteni Dél-Ázsiában. Kanpur államban például a rossz szennyvízrendszer miatt futótűzként terjed a Dengue a közösségekben.

Az egyik faluban például 250 ember fertőződött meg a Dengue-lázzal, az emberek pedig kétségbeesettségükben az utcára öntik a szennyvizüket, ami viszont bevonzza a betegséget hordozó szúnyogokat.

Mindkét betegségnek hasonló tünetei vannak, amely miatt néha nehéz elkülöníteni a kettőt: magas láz, izomfájdalmak, fejfájás. A bozóttifusz azonban az idegrendszerre mehet rá súlyos esetben, míg a Dengue belső vérzést okozhat.

Pontos számokat egyelőre nem tudni, hogy mennyien kerültek kórházba a két betegség miatt, egyes számítások szerint már 5000 körül lehet a számuk, valamint legalább 100 rejtélyes lázas megbetegedéses esetet találnak naponta.

Indiában hatalmas problémát jelent a nyugati fejjel szinte felfoghatatlan mélyszegénység, amely nagyon rossz higiéniai körülményekkel páros. Ez a kettő együttesen pedig minden betegség táptalaja lehet, amely halálos kimenetellel járhat.

A közelmúltban számoltunk be arról is például, hogy egy 12 éves fiú Nipah-vírus áldozata lett, amely miatt a hatóságok megkongatták a vészharangot. Ha ez nem lenne elég, a koronavírus még mindig pusztít, több államban is túlterheli a kórházakat.