Korszakalkotó implantátum segítségével újból mozoghatnak a gerincsérült betegek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 22. - 14:13

Kutatók olyan speciális, agyba ültethető szerkezetet alkottak meg, melynek köszönhetően a bénultak is részlegesen visszanyerhetik érzékelésüket.

A Feinstein Kutatóközpont és a Northwell Kórház szakemberei által a Frontiers in Neuroscience tudományos folyóiratban jegyzett tanulmányból kiderült, a különleges kütyüvel áttörő sikereket érhetnek el a gerincsérült páciensek gyógyítása terén.

Chad Bouton, a kutatás vezetője elmondta, az implantátum képes felvenni és dekódolni az agyi aktivitást, miközben a gerincvelőt egy komputerrel helyettesítve közvetlenül stimulálni lehet az idegrostokkal kapcsolatban álló izmokat, így a bénultak újból mozgathatják karjukat és kézfejüket.

Nem csupán mozgatásra, hanem az érzékek visszanyerésére is alkalmas az eljárás, az ingerlés következtében ugyanis az agy azon régióit érintik, amelyek révén gyakorlatilag imitálni lehet az egészséges szervezetben lejátszódó folyamatokat idegsejtek és impulzusok szintjén.

A beültethető kütyü már megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyét, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhetnek vele az önkéntesek bevonásával indított kísérletek.

Bouton és kollégái abban reménykednek, hogy korszakalkotó vívmányukkal elérhetik, hogy a jövőben egy olyan eszközzel bővülhet az orvosok terápiás tárháza, amellyel alapjaiban változtathatják meg a lebénult emberek életkilátását.