Dollár
396,66 Ft
Euró
403,16 Ft
Font
477,19 Ft
Bitcoin
23,449 $

Immunológus: nem fog végtelenségig mutálódni a koronavírus

Flickr/NIAID
not image

Kulcsár Péter

2021. március 17. - 18:27

A Szegedi Egyetem immunológus és genetikus professzora szerint nem kell félnünk attól, hogy a vakcinák által termelt antitestek nem lesznek hatásosak a koronavírussal szemben.

Duda Ernő az Index hírportálnak adott hosszabb interjújában arról beszélt, a jövőben még rengeteg új covid-mutációt fedezhetnek fel a kutatók, így a tendencia még egy ideig egészen biztosan folytatódhat.

Soron kívül Óriási pénzbírságot kapott a DIGI

A szakember hozzátette, a vírus nem fog korlátlan módon mutálódni, az új variánsok pedig csupán fertőzőképességben térhetnek el a vuhani alapváltozattól.

Duda nem ért egyet azzal, hogy egy teljesen elölt vírust tartalmazó, elavult technológiával készült vakcinával oltsunk, utalva ezzel a kínai Sinopharm védőoltására, amit rajta kívül többen is aggályosnak tartanak.

Az úgynevezett elhúzódó covid-tünetek egy részét azok az antitestek okozzák, melyeket az immunrendszerünk megtermelt a koronavírus egyes részeivel szemben, így ha ezeket bevisszük a szervezetbe és immunreakciót felerősítő adjuvánst teszünk melléjük, akkor az összes vírusdarabka ellen kiválasztódnak az antitestek.

Mindezek okán alakulhatnak ki a súlyosabb, hónapokon át tartó panaszok, ám lehetséges, hogy később kiderül, felesleges volt az aggodalom emiatt – magyarázta az immunológus.

Duda hangsúlyozta, a különböző védőoltások keresztalkalmazása valószínűleg erősebb védelmet nyújt a Covid19 kórokozója ellen, ezeket a teszteket érdemes lenne minél előbb elvégezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.