Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Illegális mobilhasználat miatt halhattak meg tömegesen az oroszok katonák

Fotó: Ukrán katonák egy önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. december 24-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A moszkvai védelmi minisztérium szerint katonáik illegális telefonhasználata vezetett a halálos ukrán rakétacsapáshoz, mely rengeteg orosz katona halálát okozta.

Az ukrán rakéták egy ideiglenes orosz laktanyát találtak el Makiivkában, ahol a jelenlegi adatok szerint 89 katona vesztette életét. Az ukrán támadás mélyen érintette az orosz hadsereget, mely ugyancsak sebezhető, és a legutóbbi akció megmutatta, az ellenség sem érezheti biztonságban magát, bárhol állomásozzon Ukrajnában.

A kiadott orosz nyilatkozat szerint egy bizonyos tényező tehette lehetővé az ukránok számára, hogy nyomon kövessék és meghatározzák az orosz katonák tartózkodási helyét a végrehajtott rakétacsapáshoz – írja a Sky News.

A védelmi minisztérium azon a véleményen van, hogy katonáik illegális telefonhasználata tette lehetővé, hogy az ukránok ekkora csapást mérjenek rájuk. Pontosan emiatt a katonák nem használhatnak engedély nélkül mobiltelefonokat, melyek jeleket küldenek külvilág felé.

A közlemény szerint nyilvánvaló, hogy a mobiltelefonok bekapcsolása és tömeges használata volt a fő ok, hiába volt az tiltott számukra. Kiderült, hogy az ezred parancsnokhelyettese, Bachurin alezredes is elhunyt a támadásban, ami újabb érzékeny veszteség az oroszok neve mellett.

A minisztérium közölte, Ukrajna hat amerikai gyártmányú HIMARS-rakétával csapott le az épületre. A háború kezdete óta ez volt az egyik leghalálosabb támadás Ukrajna részéről, mellyel jelezték, hogy kitartanak.