Illegális kaviárhálózatot lepleztek le Wisconsinban

not image

Kornis Vivien

2021.február.20 - 10:31

Őrizetbe vettek egy magasrangú, a wisconsini vadállomány védelméért felelős tisztviselőt, illegális kaviárkereskedelemmel gyanúsítják.

Múlthéten tartóztatták le Wisconsin állam egyik legjelentősebb eredményekkel rendelkező tengerbiológusát illegális kaviárkereskedelem miatt, amivel legalább évi 20.000 dollár bevételhez juthatott.

Három évig tartó titkos nyomozás eredményeképp vették őrizetbe Ryan P. Koenigset, Wisconsin Természeti Erőforrásokkal foglalkozó intézményének magasrangú tokhal szakértőjét.

A halfaj hivatalosan a veszélyeztetett fajok listáján szerepel, ennek is köszönhető, ikrái 30 grammonként több mint 100 dollárt érnek. A horgászok a felfedezett ikrákat megtarthatják, ám az ezzel való kereskedést tiltják a törvények, írja a New York Post.

A kaviárnak hatalmas törvényes és törvénytelen piaca van, és világszerte jelentős nyomozásokat folytatnak a hatóságok a tokhalfélék védelmének érdekében, olvasható a feljelentésben.

Bírósági dokumentumok szerint több magasrangú wisconsini hatósági személy számára jelentett tisztességtelen bevételi forrást a törvénytelen kereskedelem és gyakran falatoztak az illegálisan halászott kaviárból a megbeszéléseken.