18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Brutálisan összevertek egy dokumentumfilmes stábot Romániában az illegális fakitermelők

Fotó: Unsplash/Calin Stan
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 18. - 18:37

Az illegális fakitermelők között volt az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is. A stáb két tagját olyan súlyosan bántalmazták, hogy eszméletüket vesztették.

Két újságíró és egy környezetvédelmi aktivista a romániai illegális erőditermelésről forgatott egy készülő dokumentumfilmet csütörtökön a délután órákban a Suceva megyei Dornavátra közeli erdőkben, amikor mintegy húsz személy rájuk támadt. A két újságíróból és a zöld aktivistából álló stábot a támadók fizikailag bántalmazták – írja a Maszol a helyi Greenpeace környezetvédelmi szervezet közleményére hivatkozva.

Az illegális fakitermelők nem csak megverték a stábot, hanem a filmes eszközeiket is tönkretették. A Greenpeace azt is bejelentette, hogy az áldozatoknak jogi védelmet nyújtanak az ügyben. 

Mihai Dragolea, a dokumentumfilm rendezője a elmondta, hogy társaival – Radu Contantin Mocanu operatőrrel és Tiberiu Boșutar környezetvédelmi aktivistával – egy magánerdészetbe látogattak, miután egy közeli falu lakója jelezte nekik, hogy a gyanú szerint a helyszínen illegális erdőkitermelés folyik. 

Miután megérkeztek az erdő szélére, járműveket hallottak közeledni. A járművekkel húsz ember jelent meg, köztük az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is. A stáb a fejszékkel és botokkal érkező emberek elől autójukba menekült, de a támadok felfeszítették az ajtókat és kirángatták őket onnan, majd bántalmazni kezdték a filmeseket.

A rendező elmondása szerint beleesett egy gödörbe, ekkor adódott lehetősége elővenni telefonját, és segítséget kért a 112-es segélykérő számon. 

A támadók a másik két áldozatot addig verték, amíg eszméletüket veszítették. A sérülteket a donavátrai kórházba szállították, és az is kiderül, hogy Radu Constantin Mocanu fejét többször úgy megütötték, hogy ennek következtében azóta is emlékezetkieséstől szenved. 

Tiberiu Boșutar környezetvédelmi aktivista a Newsbucovina.ro hírportálnak elmondta, hogy a támadásban résztvevő egyik személy azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb egy autóhoz kötözik őket és addig húzzák a járművel, “amíg csak a lábuk marad meg”.

A Greenpeace közleménye szerint a rendőrség egyelőre nem tudta azonosítani az összes támadót, és a környezetvédelmi szervezet arra kérte a hatóságokat, hogy az ügyet mihamarabb oldják meg és a tetteseket vonják felelősségre.

Tiberiu Boșutar ráadásul ismerte is az egyik támadót, akit azonban nem mert megnevezni, mert a bántalmazó az egész családját megfenyegette. Az aktivista hozzátette, hogy nem elszigetelt esetről van szó, hiszen az illegális erdőkitermelésben egy egész hálózat részt vesz.