Illegális bitcoinbányát üzemeltettek kertjükben, a jakuzzitulajdonos buktatta le őket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 11. - 03:39

Azt követően, hogy Kína betiltotta a bitcoinfarmokat, nyugaton továbbra is virágzik a kriptovaluták piaca.

Két kanadai kriptobányász illegális úton állított elő magának bitcoint, mégpedig úgy, hogy nagyjából 1,7 milliárd forintos kárt okoztak a kanadai államnak, az erőművet pedig 426 napon keresztül folyamatosan üzemeltették.

Az amerikai Link Global kriptobányászattal foglalkozó cég egy új akciót talált ki, melynek révén megtámogatták az energiaigényes folyamatokat Kanadában, mégpedig földgázkutak telepítésével, az országban azonban ez szabálytalan tevékenységnek minősül.

A megnövekedett zajhatással járó bitcoinbányászatra először a környékbeliek figyeltek fel, Edmonton egyik elővárosában ugyanis folyamatosan búgó hangot hallottak, ami rendszeresen megzavarta mindennapjaikat – írta a Telex hírportál.

Gyorsan kiderült, hogy egy olyan közeli erőműből jön a hang, aminek üzembe állásáról nemcsak a lakókat, de a helyi áramszolgáltatót, sőt, még a földgázkút tulajdonosát is elfelejtették értesíteni, nem beszélve a jakuzzi tulajdonosáról. Nem maradhatott el az ellenőrzés, amit meglepetés követett: a Link Global két erőműve egy jelentős méretű bitcoinbányát támogatott.

A vállalat két darab, egyenként 1,25 megawatt teljesítményű generátorral átlagosan 209 köbméter gázt használtak fel óránként. Miután az eset kiderült, a Link Global elnök-vezérigazgatója, Stephen Jenkins igyekezett úgy beállítani ezt az egészet, mint valami félreértés.