Clouds
21 Budapest
Dollár
359,71 Ft
Euró
388,15 Ft
Font
433,24 Ft
Bitcoin
23,016 $

Másodpercek alatt “kiszagolja” a rákot nőknél egy új sebészkés

TÉMÁK:
#Rák
Illusztráció. Forrás: Unsplash
Orvostudomány
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Az iKnife névre hallgató szike megbízhatóan tudja diagnosztizálni a méhtestrákot és az eddiginél gyorsabban adhat megnyugvást egészséges nők ezreinek.

Előzmény:

 

Egy forradalmi, a daganatokat másodpercek alatt „kiszagló” sebészkés másodpercek alatt tudja diagnosztizálni a méhsejtrákot, fedték fel kutatók, aminek köszönhetően egészséges nők ezrei lélegezhetnek fel hamarabb. Ez a negyedik leggyakoribb rákfajta a nőkben, évente 9000 embernél diagnosztizálják, de az esetleges tünetek miatt végrehajtott biopsziák csupán 10%-a talál daganatot.

A londoni Imperial College szakértői szerint a mellrák és agydaganat kezelésére már használt iKnife pontosan be tudja azonosítani a méhtestrákot is: „Az iKnife másodpercek alatt 89%-os pontossággal diagnosztizálta a méhtestrákot, ezzel minimálisra csökkentve a diagnózist kérő nők várakozási idejét” – írták a Cancers című folyóiratban.

Az iKnife elektromos áram segítségével különbözteti meg a rákos és egészséges szöveteket, elemezve a biopsziával levett minta elpárologtatásakor keletkező füstöt. A kutatók szerint pontosságát 150 páciensből vett mintán tesztelték, az iKnife-ot hagyományos diagnosztikai eszközökkel vetve össze. Most azon dolgoznak, hogy nagyobb ívű klinikai tesztet végezhessenek, írja a The Guardian.

A kutatást támogató Eve Appeal rákos betegeket támogató szervezet vezetője, Athena Lamnisos kiemelte, Nagy-Britanniában hasonló tesztek eredményére két hetet kell várni, ami megterhelő lehet, ezért komoly segítséget jelent, hogy találtak egy módszert, amivel azonnal kimutatható, hogy egy szövet rákos-e vagy sem.

A kutatást vezető Sadaf Ghaem-Maghami mindeközben arra mutatott rá, hogy az iKnife-nak köszönhetően a valóban rákban szenvedő nők hamarabb kezdhetik meg a gyógykezelésüket, az egészségeseket pedig többhetes szorongástól kíméli meg a diagnózis.