II. világháborús katonák maradványaira bukkantak Hollandiában

Fotó: Unsplash/Museums Victoria
not image

Kornis Vivien

2021.június.11 - 20:32

Emberi maradványokra és ruhadarabokra találtak a Brit Királyi Légierő 1941 júniusában, Hollandia légtere felett lelőtt Wellington bombázógépeinek roncsainál.

Az 1941 júniusában megsemmisített Wellington hattagú legénységéből öten életüket vesztették, miután a gép földbe csapódott az Amszterdamtól körülbelül 60 kilométerre található Niuwe Niedorp közelében. A repülőgépet egy német éjszakai vadászgép lőtte le, a Brit Királyi Légierő (RAF) csapata Bréma kikötőjét bombázta.

A BBC tudósítása szerint a maradványokra egy nagyszabású holland projekt keretében bukkantak rá, melynek célja a világháborús roncsok és a katonák maradványainak felkutatása. 

Katerina Sequensova hollandiai cseh nagykövet egy héttel ezelőtt látogatást tett a helyszínen, ahol május 25-e óta dolgoznak civil mérnökök, a holland Védelmi Minisztérium munkatársai és a maradványok azonosítására specializálódott törvényszéki szakemberek. 

A második világháború során a RAF 311-es (csehszlovák) százada olyan csehszlovák katonákból állt, akik a nácik által megszállt Csehszlovákiából elmenekülve, Lengyelországban és Franciaországban harci tapasztalatok szerezve csatlakoztak a brit légierőhöz. A század Vickers Wellington és Liberator bombázókkal repült.

A Hollandia feletti légi háború során több mint 5500 repülőgép zuhant le, ezek közül akár 50 roncs még mindig a legénység maradványait rejtheti. 

Vilem Bufka százados, a feltárt Wellington pilótája ejtőernyős katapultálásra kényszerült, földetéréskor eltörte lábát. A német katonák elfogták és a Colditz-kastélyban tartották számos más RAF-hadifogollyal együtt, majd 1945-ben visszatért Csehszlovákiába. Vilem Bufka Bomber T2990 Gone Silent címen emlékiratot írt, végül 1967-ben vesztette életét.