Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Így néz ki a koronavírus-járvány a magyar börtönökben

Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021. május 10. - 17:43

A koronavírus terjedéséről napi szinten tájékozódhatunk a napi járványügyi jelentésekből, azonban nem biztos, hogy sokat hallunk a börtönök fertőzöttségéről.

A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint a járvány kezdete óta összesen 13 fogvatartott vesztette életét koronavírus-fertőzésben, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint pedig mindannyian a tököli rabkórházban haltak meg.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A hvg.hu értesülései szerint az áldozatok között van a 2008-as pécsi kézigránátos gyilkosság miatt elítélt egyik férfi is, aki pár évvel ezelőtt arról híresült el, hogy illegális felvételeket készített a sopronkőhidai fegyházban, melyeket fel is töltött az internetre, a lap információi szerint azonban a férfi nem a tököli rabkórházban, hanem egy budapesti kórházban halt meg.

Ez az eset csak akkor valósulhat meg, ha a beteg fogvatartott büntetésének félbeszakítására engedélyt ad a börtön parancsnoka, azonban a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága ilyen jellegű adatokat nem közölt a nyilvánossággal.

A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon eddig 13 fogvatartott és 5 dolgozó vesztette életét a fertőzésben, illetve annyit biztosan tudunk, hogy mindegyiküknek volt valamilyen alapbetegsége. A BVOP nem árult el konkrét adatokat arra vonatkozóan, hogy melyik intézményben hányan vesztették életüket arra hivatkozva, hogy a börtönök kapacitása és fogvatartotti lélekszáma is differens, így nem lenne releváns az összehasonlítás.

A korábban említett koronavírusban elhunyt fogvatartott, az alvilágban Bóló gúnynéven ismert B. Sándor, aki a 2008-as kézigránátos gyilkosság egyik elkövetője, s aki évekkel ezelőtt illegális felvételeket készített és tett fel az internetre, két, egymástól független forrás is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy az elítélt nem a tököli kórházban hunyt el, hanem egy budapestiben.

A lap úgy tudja, a fogvatartottat először Tökölre szállították, s mivel a börtön parancsnoka saját hatáskörben úgy döntött ,hogy engedélyezi B. Sándor büntetés-félbeszakítását, az elítéltet egy budapesti “civil” kórházba szállították, s végül ott is vesztette életét. A lap ezért azt szerette volna megtudni, hogy ilyen esetben a fertőzésben elhunyt fogvatartott bekerül-e a statisztikába, azonban a BVOP megtagadta a választ a kérdésre.

Habár a magyar börtönökben speciális és szigorú járványügyi szabályok vannak érvényben, így rendszeresen fertőtlenítenek, a fogvatartottak egészségi állapotát rendszeresen monitorozzák, és szükség esetén karanténba is helyezik őket, a lap belső információ szerint a sopronkőhidai börtön fogvatartottjai közül eddig legalább 200 fő volt már karanténban, de akadtak olyanok is, akik nem jelezték a dolgozóknak, hogy tüneteik vannak.

A forrás elmondta, az első hullámban tökéletesen működött a védekezés, senki sem lett pozitív, a harmadik hullámban azonban rengetegen kapták el a fertőzést, véleménye szerint az őrök által kerülhetett be a koronavírus az intézménybe. A BVOP által megosztott adatok alapján a börtönök átoltottsága kimagasló a lakosság általános oltottságához képest, jelenleg az elítéltek teljes állományának 66 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást.

A fogvatartottakat a Sinopharm vakcinájával oltják be, és külön érdekesség, hogy a BVOP-nak saját operatív törzse is van, így tehát ők döntenek az aktuális járványügyi szabályokról, s ők döntenek arról is, hogy mikor lehet ezeken lazítani. A lakossághoz hasonlóan a fogvatartottak is kapnak védettségi igazolványt az oltás után, a BVOP operatív törzse pedig ugyanúgy dönthet majd arról, hogy pontosan milyen jogosítványokkal járhat a beoltottak számára az igazolvány megléte.