Clouds
21 Budapest
Dollár
356,69 Ft
Euró
387,35 Ft
Font
437,56 Ft
Bitcoin
27,269 $

Így működik a már a magyar bajnokságban is használatos lesvonal-technológia

TÉMÁK:
#MLSZ #NB1
Budapest, 2022. november 13. Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Bozsik Arénában 2022. november 13-án. A Ferencváros 2-0-ra gyõzött. MTI/Mónus Márton
Sport

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Kérdések merültek fel egy döntés kapcsán, az MLSZ most megmutatta, milyen technológiára hagyatkozhatnak.

Mint arról a szövetség honlapján beszámoltak, a 22. fordulóban lejátszott Ferencváros – Mezőkövesd mérkőzésen egy leshelyzet kapcsán kérdések vetődtek fel a lesvonal-technológia (VOL) pontossága kapcsán.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

„A folyamatosan mozgó piros színű vonal (amelyet a VOL-rendszer rajzol be, nem a kezelő) folyamatosan követi a kamera képén látható perspektívatorzítást. A valóságban párhuzamos egyenesek a kamera képén összetartónak vagy széttartónak tűnnek (mint például a vasúti sínek), ehhez igazodik a VOL, miközben a rendszer által felrajzolt lesvonal látszólag nem párhuzamos a 16,5-es (büntetőterület) vonalával.”

„A következő képen még szemléletesebben látható a perspektívatorzítás jelensége. A piros színű vonalak a játéktéren tökéletesen párhuzamosan futnak (a képen mégsem párhuzamosak egymással).”

Fotó: mlsz.hu

„A hazai bajnokságban alkalmazott VOL-rendszer teljes mértékben eleget tesz a nemzetközi szabványnak. A FIFA kizárólag a szigorú követelmények maradéktalan teljesülése estén adja ki a VOL hitelesítő tanúsítványát (mellyel természetesen a hazai rendszer is rendelkezik).”

„Ez a tanúsítvány azt hivatott bizonyítani, hogy a VOL-rendszer által mutatott vonal tökéletesen együtt fut a valóságban a pálya geometrikus felszínével. Ennek teljes körű biztosítása érdekében pedig minden hazai bajnoki mérkőzést megelőzően, a mintegy 2 órás kalibráció során az adott játéktér szinte minden egyes négyzetcentiméterét felmérik, felviszik, adaptálják a VOL-rendszerbe.”

„Szeretnénk minden futballszereplőt megnyugtatni: a hazai VOL-rendszer hiteles, sok esetben szabad szemmel nagyon nehezen eldönthető les szituációkban hatékonyan segíti a játékvezetők munkáját a legmagasabb szintű honi bajnokságban.”