Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Ifjabb Ferdinand Marcos szerint a Fülöp-szigetekből nem lehet „katonai állomáshely”

Fotó: Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök az ország helyzetéről szóló első beszédét mondja a parlamenti alsóház quezoni épületében 2022. július 25-én. MTI/EPA/AP pool/Aaron Favila
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint egyetlen ország provokatív akcióját sem fogják bátorítani, ám a tengeri jogokat illetően ki kell állniuk magukért.

Ifjabb Ferdinand Marcos elnök közölte, miszerint kormánya nem fogja megengedni, hogy a Fülöp-szigetekből „katonai állomáshely” legyen, s ez még azelőtt hangzott el, hogy Washingtonba érkezett volna egy Joe Bidennel közös találkozó miatt.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Korábban beszámoltunk róla, hogy Manila úgy döntött, egy kibővített védelmi együttműködési megállapodás keretében hozzájárul az amerikai katonai jelenlét megnöveléséhez a szigetország területén, ami meglehetősen bosszantotta Kínát.

Vélhetően emiatt érezte szükségét Marcos, hogy kiemelje, egyetlen ország provokatív akcióját sem fogják bátorítani, majd arra az incidensre utalt, amikor egy kínai hajó és a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajója majdnem összeütközött, holott „pontosan ezt akarják elkerülni”.

Ezt követően arra sürgette Kínát, hogy tartsa magát az év elején Hszi Csin-ping elnökkel kötött megállapodáshoz, miszerint a tengeri területekkel kapcsolatos nézeteltéréseiket diplomáciai úton, párbeszéd keretében rendezik – írta a CNA.

Állítása szerint Manila már lépéseket tett ebbe az irányba, ám Peking részéről ez elmaradt. Végül kijelentette, nem fogják hagyni, hogy Kína „eltiporja” a Fülöp-szigetek tengeri jogait, s a védelmi kapcsolatok megerősítését illetően az Egyesült Államok felé „húznak”.