Időutazásra képes csillagokat fedeztek fel

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.május.5 - 08:37

Fekete lyukak egybeolvadása során keletkezhetnek olyan csillagok, amelyek lényegében időutazásban vehetnek részt.

A galaxisok centrumában elhelyezkedő szupermasszív fekete lyukak közelében lévő csillagok a Harvard Egyetem asztronómiai karának vezetője, Avi Loeb szerint gyakorlatilag utaznak az időben – számolt be róla a Scientific American tudományos magazin.

Legyen szó éppen a masszív gravitációs erőkről, vagy a hatalmas kozmikus robbanásokról, ezek a csillagok fénysebességgel száguldoznak a világűrben, és a relativitás elméletét figyelembe véve valójában időutazásra képesek.

Fénysebesség esetén idődilatáció történik, ami azt jelenti, hogy a megfigyelő és a fénysebességgel közlekedő objektum bár ugyanannyi idő alatt éli meg az eltelt időt, újbóli találkozásukkor az időutazó jóval fiatalabb lesz a másiknál.

A dilatáció szoros kapcsolatban áll a térösszehúzódással, ami bármelyik sebesség mellett megtörténik, és az utazó szemléletén változtat, ám leginkább csupán fénysebesség közben érzékelhető a jelenség.

Avi Loeb elméletéből természetesen következhetne az is, hogy a földönkívüliek e módszer felhasználásával szelhetik az univerzum hullámait, ám a szakember szerint erre vajmi kevés az esély, hiszen egy ilyen technológiához a fizika törvényeit kellene meghazudtolniuk az idegen civilizációk mérnökeinek.