Időskori elbutuláshoz vezethet fehér bőrű férfiaknál a légszennyezés

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.5 - 07:36

Miközben a koronavírus-járvánnyal viaskodunk, gyakran elsiklik a tekintetünk a környezetszennyezés jelenlegi mértéke felett, ami végeláthatatlan egészségügyi károkat okozhat mindannyiunk szervezetében.

Több mint ezer fehér férfi vizsgálata alapján kiderült, hogy a légszennyezés negatív befolyással lehet a kognitív képességek alakulására, ami később demenciához és Alzheimer-kór létrejöttéhez vezethet – írta a The Guardian hírportál.

Andrea Baccarelli, a Columbia Egyetem professzora és a bostoni kutatás vezetője elmondta, egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy létezik összefüggés a légszennyezettség és az agy idősödési folyamatai között, ugyanis tiszta levegő mellett megfigyelték, hogy a kognitív képességek javulást muatattak.

A Baccarelli és kollégái által elkészített tanulmányban PM2.5-ös, vagyis 2,5 mikrométernél kisebb aeroszol részecskéket vettek szemügyre, amelyek legfőképpen gépjárművek kipufogójából és gyárak kéményeiből kerülhetnek ki a környezetbe.

Megnézték azokat a régiókat, ahol ezek a PM2.5-ös aeroszolok gyakrabban felbukkanhattak, majd összehasonlították a térségekben élő emberek kognitív tesztjeivel, és rájöttek, hogy romlás következett be az esetükben.

A kutatás szerzői szerint a károsodás megelőzhető lenne, ha kiszűrnék a levegőből a káros részecskéket, valamint azt is kimutatták, hogy azok az idős férfiak, akik aszpirint vagy nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedtek, sokkal ellenállóbbnak bizonyultak.

Mindezek alapján tehát joggal lehetne javasolni a szóban forgó készítmények állandó szedését, ám ez ellenjavallt a sérülékeny betegeknél, hiszen a mellékhatások következtében több kárt okozhatnának nekik, mintha csupán a légszennyezettség mértékén javítanának, így utóbbi lenne a legegyszerűbb megoldás a problémára, ennek elérésére azonban nemzetközi összefogás kellene.