Nézzük, milyen idő vár ránk hétfőn

Fotó: Unsplash/Tamara Bitter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Hétfőn is meleg idő vár ránk, bár lehetnek záporok, zivatarok.

Várható időjárás hétfő éjfélig: Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Napközben, illetve éjszaka a déli, délkeleti részeken alakulhat ki néhány zápor, zivatar, hétfőn pedig elszórt jelleggel várható; ekkor legkevésbé az Északi-középhegységben lehet csapadék.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de záporok, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között alakul, ugyanakkor a hidegre hajlamos északi völgyekben ennél is hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 29 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti/időjárási helyzet Európában: Továbbra sincs lényeges változás kontinensünk időjárásában. Az északi országok felett húzódó magasnyomású zónát viszonylag hűvös és száraz légtömeg tölti ki. Emiatt északon alapvetően csapadékmentes az idő.

Az anticiklontól délre, főleg a Mediterráneumban viszont sekély ciklonok és ciklonális áramlási mezők találhatóak, amelyekben számos zápor és zivatar fordul elő. Így például az Ibériai-, illetve a Balkán-félszigeten is többfelé hullott jelentősebb csapadék. A Kárpát-medence a következő másfél napban a nedves, labilis déli, és a szárazabb, hűvösebb északi légtömeg határán helyezkedik el.

(MTI)