Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Kánikula lesz vasárnap, de helyenként lehetnek viharok

Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. MTI/Varga György

Nagy Noel

2021. augusztus 15. - 12:50

Felemás lesz az időjárás vasárnap, mert bár a hét legmelegebb napjára lehet számítani, ugyanakkor több helyen előfordulhatnak különböző viharok.

Időjárási helyzet Európában:

Magasnyomású zóna húzódik Spanyolországtól Közép-Európán át a Kelet-európai-síkság déli részéig. Ezt meleg légtömeg tölti ki, méghozzá úgy, hogy délnyugat felől északkelet felé haladva fokozatosan csökken a hőmérséklet.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Míg Andalúziában 40, 45 fokot mérnek, Közép-Európában 28, 35 fok között, Oroszországban pedig 30 fok alatt alakul a csúcsérték.

Ugyanakkor a Kelet-európai-síkságot egy frontrendszer szeli ketté, annak meleg oldalán a Volga alsó folyásánál szintén sokfelé melegszik 35 fok fölé a levegő.

A magasnyomás hatására csapadék csak elvétve, főként a hegyekben és a Fekete-tenger északkeleti részén fordul elő, azonban ezekben a zivatargócokban hirtelen nagy mennyiségű csapadék esik.

Ezzel szemben a Brit-szigetek környékén, a Balti-tenger partvidékén, valamint Skandináviában ciklonok és frontjaik miatt változékonyabb az időjárás: többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is, a hőmérséklet pedig 20 fok körül változik.

Vasárnap estig a Kárpát-medence a fent említett anticiklon peremére kerül, egy hidegfront is súrolja a térséget észak felől, kissé megnő a zivatarok kialakulási esélye.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, amelyekből szombaton főként a Dunántúl északi és középső részén lehet néhol zápor, zivatar.

Vasárnap nagyobb számban lehet számítani zivatargócokra, legnagyobb eséllyel az északi felében, de délen sem lehet őket kizárni. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 37 fok között valószínű.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.