Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

Fotó: Unsplash/Lenstravelier
not image

Takács Petra

2022. augusztus 25. - 06:33

Nézzük meg közelebbről, milyen időjárás is vár ránk csütörtök éjfélig, miközben lassan véget ér a nyári szezon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig: Szerdán a több-kevesebb napsütés és a fátyolfelhők mellett sokfelé erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Az ország nyugati, északnyugati felén szórványosan, másutt néhol előfordul záporeső, zivatar. Éjjel a gomolyfelhők többsége összeesik, ugyanakkor fátyolfelhők maradnak felettünk, illetve nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén alacsonyszintű rétegfelhőzet, valamint pára, köd is képződhet. A záporok, zivatarok többsége  megszűnik, de néhol még hajnalig sem kizárt csapadék, főleg a Ny-Dunántúlon.

Csütörtökön a párásság, illetve a rétegfelhőzet megszűnését követően hazánk nagy részén több órára kisüt a nap, emellett fátyol- és gomolyfelhőkre is számíthatunk. Helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. Az északi szél szerdán a Nyugat-Dunántúlon több helyen megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 26 és 33 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában: Izland és Írország között az óceán felett van annak a nagykiterjedésű ciklonnak a középpontja, amelynek hullámzó frontrendszere a Brit-szigeteken át húzódik. E mentén sok a felhő, és a szigetországban az eső is sokfelé esik. A Kelet-európai-síkságon ezzel szemben anticiklon helyezkedik el, ott többnyire napos, csapadékmentes az idő.

A két térség között is található egy frontrendszer, ami miatt Finnországban, a Baltikumban és Lengyelországban fordul elő csapadék. A fronttól délre Közép-Európában és a Balkánon egy magassági hidegörvény gerjeszt záporokat, zivatarokat, helyenként felhőszakadás is előfordul. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását is döntően még ez az örvény alakítja, szerdán nagyobb, csütörtökön kisebb számban számíthatunk zápor, zivatar kialakulására.

(MTI)