Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Idén még nem törlik el az óraátállítást

Fotó: Pixabay
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár 2021 volt hivatalosan a határidő, az Európai Unió idén még nem fogja eltörölni az óraátállítást, helyette marad a téli és nyári időszámítás.

Az átállításból már semmilyen gazdasági előny sem származik, ezen kívül leterheli az emberi szervezetet, így meg kellene szüntetni. Az EU az eltörlés határidejét 2021-ben határozta meg, vagyis elvben ahol a nyárit választják, ott idén március 28-án előre tekerik a mutatót, ahol pedig a télit, ott már vagy most sem tekernek, vagy október utolsó vasárnapján még visszaállítják az órákat.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

A 24.hu elemzéséből kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt az időátállítást még legalább egy évig elhalasztják, így e hónap végén, egészen pontosan március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk ismét az órákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya a lap megkeresésére elmondta, a javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta.

Mindezek alapján lényegében az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, míg hazánk várakozó állásponton van. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-i kormányinfón közölte, az óraátállítás eltörlésének ügye tipikus példája annak, amikor jó lenne egy egységes európai döntés, egyúttal hozzátette, Magyarországon a nyári időszámítás lenne az előnyösebb.

Másrészt viszont nemcsak a bizottság, de az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács is ludas az időhúzásban – úgy fest, a tagállamok bedobták a gyeplőt, egymásra és a bizottságra várnak. Ennek oka egyrészt, hogy az unió minden szinten és minden erejével a koronavírus-járvány megfékezésén munkálkodik, másrészt pedig a tagállamok között nincs teljes konszenzus, miszerint a téli vagy a nyári időszámítás bevezetését támogatnák-e.

A közvélemény-kutatások alapján hazánkban a legtöbben a nyári időszámítást választanák, mert akkor tovább lesz világos. Ezzel szemben a tudomány merőben eltérő álláspontot képvisel, a kutatók véleménye szerint a téli időszámítás lenne a kedvezőbb, mivel ez a természetes idő, amiben szervezetünk a modern korig a nappalok és éjszakák váltakozásához alkalmazkodott.