Idén jelentősen drágulhat a tej

not image

Kulcsár Péter

2021.február.11 - 12:57

Mivel a tejtermelők költségei 15-18 százalékkal nőttek, valamint drágult az euró a forinthoz képest, ezért jelentős áremelkedésre számíthatunk tejtermékek esetében.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nemrég elvégzett közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a korábbinál nagyobb ütemben nőttek a kiadások, a szektorban tevékenykedő vállalatok főként takarmányokra, állattenyésztésre, különböző gépekre és azok karbantartására, adalékanyagokra, csomagolóanyagokra és bérleti díjakra költöttek.

A Napi.hu értesülései szerint a koronavírus-járvány az ágazat mindegyik szereplőjénél megemelte a higiénia költségeket, ugyanis egy átlagos évhez képest sokkal több maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszert kellett beszerezniük a hiány miatt sokszor többszörös áron.

Mivel 2019 decemberéhez képest az euró árfolyama 2021 januárjára 9 százalékkal megnőtt, ezért az energia és a vásárolt takarmány, illetve csomagolóanyag is drágult. A gabona, fehérje- és olajosnövények árai szintén rekordokat döntöttek, az okok mögött Kína erős kereslete állhat.

A búza- és kukoricaárak 25-30 százalékkal emelkedtek, a szójadarát szintén közel 30 százalékkal drágábban lehet csak Magyarországra importálni, ami újabb tényező a drágulást illetően.

Hazai viszonylatban az erősödő infláció is komoly kihívást jelent, a termelők egyszerűen képtelenek gyorsabb ütemben növelni a hatékonyságukat, termelékenységüket, valamint az automatizációt.

Fontos feladat a szektorban, hogy a nyerstejtől a késztermékig jelen lévő strukturális költségproblémákat rendezzék. Mivel egy folyamatosan nyíló, úgynevezett költség-olló már középtávon sem fenntartható, ezért kérdéses, mi lesz a sorsa a hazai tejiparnak.