Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

Az idei év nem a létszámbővítésé lesz a nagyvállalatoknál

TÉMÁK:
#elbocsátás
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

10-ből 9 cég a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez idén, ám mindössze 5% gondolkodik munkaerőfelvételben, miközben létszámleépítést ennél több vállalat tervez.

A KSH legfrissebb adatai szerint kismértékben tovább nőtt a munkanélküliségi ráta, ami 2022 decemberében 3,9% volt, s a K&H nagyvállalati növekedési index 2022 utolsó negyedévi eredményei alapján feltételezhető, hogy ez idén sem lesz másképp.

Soron kívül Fontos üzenetet küldött a NAV az adózással kapcsolatban

Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője elmondta, hogy a nagyvállalatok többsége (89%) nem tervez változtatni a munkaerő-létszámon, mégis borús képet látnak azok idei foglalkoztatottsági szándékáról.

„Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy 13%-ról 5%-ra visszaesett a munkaerőfelvételt tervező cégek aránya, ami az index történetében az eddigi legalacsonyabb érték. Másrészt a létszámcsökkentésben gondolkodó cégek aránya nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is 6%”

– fejtette ki.

A szektorok közül a mezőgazdaság a legstabilabb, az ipar kevésbé

Emellett összességében mindenhol negatív várakozások vannak a foglalkoztatottsági terveket illetően, bár leginkább a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek készülnek elbocsátásra (10%), viszont új kollégákkal is itt számolnak a legtöbben (8%).

A 4 milliárd forint alatti és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek ennél jóval kisebb mértékben készülnek létszámleépítésre (4-4%), de új alkalmazottak felvételére is (4-3%) – derül ki a Piac és Profit beszámolójából.

A szektorok közül a mezőgazdaság a legstabilabb, ugyanis itt a cégek 100%-a a meglévő dolgozói létszámmal folytatja az idei évet, a legtöbb elbocsátás pedig az iparban várható (9%), s létszámbővítést főként a szolgáltató és kereskedelmi vállatok (7-6%) terveznek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Electrolux leállítja a termelést a nyíregyházi hűtőszekrénygyárában, nemrégiben pedig az is kiderült, hogy mi áll ennek hátterében, illetve mi lesz a dolgozók sorsa.