Idegméreggel mérgezik a madarakat Turán

Fotó: Unsplash/Aaron Doucett
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 16. - 07:47

Már több, mint 100 madár pusztult el Turán, miután több kiló idegméreggel mérgezett húst szórtak szét nekik.

Turán több kiló idegméreggel mérgezett húst szórtak szét, amelynek következtében több, mint száz védett madár pusztult el. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint a helyiek jelezték a rendőrségnek a 6 millió forint természetvédelmi kárt meghaladó esetet. 

„Görcsös tüneteket tapasztalunk elsősorban a madarakon, görcsös lábtartás, görcsös testtartás, hányás is előfordul, és kicsavarodott fejtartás – egyértelmű idegrendszeri tüneteket mutatnak az állatok“

– nyilatkozta Deák Gábor, az MME méregmegelőzési koordinátora. 

Az MME munkatársai több Nemzeti Park, önkéntesek és civilek segítségével kutatják át a területet, a kereséshez kutyákat is bevetnek, akiket labdával, játékokkal jutalmaznak – derül ki a Tények riportjából. 

„A hat és fél millió forintot már meghaladta a természetvédelmi értéke ezeknek az elhullott vagy megsérült állatoknak“

– tette hozzá Horváth Márton, az MME osztályvezetője. 

Turán 2010-ben is előfordult hasonló eset, mivel ilyen mértékű állatmérgezésre azóta nem volt példa, a szakemberek nem zárják ki, hogy ugyanaz lehet a tettes. 

A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy az ilyen mennyiségű idegméreg a macskákra, kutyákra, de még az emberekre is veszélyes lehet, ezért fokozottan figyeljenek, valamint ne sétáltassák póráz nélkül a kutyáikat.