Húsz menekült vesztette életét, miután a tengerbe dobták őket

not image

Nagy Noel

2021.március.6 - 00:30

A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (IOM) beszámolója szerint legalább húsz ember fulladt a tengerbe, miután embercsempészek több tucat menekültet dobtak ki a Dzsibuti és Jemen között közlekedő hajójukról.

Yvonne Ndege, az IOM regionális szóvivője megerősítette, hogy a túlélők szerint legalább húsz menekült halt meg, de ez a szám növekedhet még a napokban – idézte az AFP hírügynökség alapján a The Straits Times. Hozzátette: eddig mindössze csak öt menekült holtteste sodródott partra, a többieket még keresik.

A túlélők beszámolója szerint legalább 200 menekült – köztük gyermekek – voltak a hajón, amikor a szerdai reggeli órákban elindult Dzsibutiból. Mint mondták, a Jemenbe tartó vízi járat embercsempészekből álló legénysége nagyjából fél óra után, egyelőre ismeretlen okból bepánikolt, 80 menekültet kidobott a hajóról, majd visszafordultak Dzsibuti irányába.

Ndege elmondása szerint azon 80 ember közül, akiket lekényszerítettek a hajóról, mindössze 60 tudott visszaúszni a partokhoz, és mindössze 5 személy holttestét találták eddig meg. Az IOM jelenleg is hallgatja a szemtanuk beszámolóit, a túlélőket pedig orvosi kezelésben részesítik.