Húsz éven belül láthatatlanná válhat számunkra az összes csillag

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakember példával is alátámasztotta mindezt: ha egy ma született gyermek jelenleg 250 csillagot lát az égen, akkor 18 éves korára ez a szám 100-ra csökken.

A The Guardian beszámolója szerint Christopher Kyba német fizikus kutatása során arra jött rá, hogy az egyre nagyobb mértékű fényszennyezés és a LED-es izzók terjedése miatt az éjszakai égbolt minden évben 10%-kal lesz világosabb az előző esztendőhöz képest.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Ez azt jelenti, hogy 20 éven belül láthatatlanná válhat számunkra az összes csillag, a legfényesebbeket leszámítva. Egy példával is alátámasztotta mindezt: ha egy ma született gyermek jelenleg 250 csillagot lát az égen, akkor 18 éves korára ez a szám 100-ra csökken.

A tudós elmondta, vannak olyan módszerek, amelyekkel jelentősen csökkenteni lehet a fényszennyezést anélkül, hogy sötétbe borulna a város éjszakára. Pl. a közvilágítás fényerejének korlátozásával vagy azzal, hogy az utcai lámpák kizárólag lefelé világítanak, s mindezt meleg, narancssárgás-vöröses színnel – írta a 24.hu.

Majd hozzátette, a fényszennyezésnek nem az az egyetlen veszélye, hogy nem gyönyörködhetünk a csillagos égboltban, ugyanis súlyos környezeti következménye is lehetnek: a vándorló madarak és teknősök a Hold fényét használják iránytűnek, a fényszennyezés miatt viszont egyre gyakrabban zavarodnak össze és tévednek el.

Emellett a rovarpusztulásban is nagy szerepet játszik, hiszen az erős mesterséges fény odavonzza őket az izzókhoz, amelyekkel érintkezve elpusztulnak, ez pedig azt eredményezi, hogy a madarak és egyéb rovarevő élőlények táplálékforrásai egyre kisebbek lesznek, mi pedig nagyon fontos beporzókat vesztünk.