Senkit se tévesszen meg, hogy még nem emelkedett a hús ára

Fotó: Unsplash/Kyle Mackie
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 21. - 08:13

Egyelőre még nagyobb a kínálat, mint a kereslet, ezért nem emelkedtek az árak, azonban ez hamarosan bekövetkezhet.

Továbbra is az eddig még sosem látott takarmányárak fogják meghatározni a sertéshús árának alakulását, írja összefoglalójában az Index.

A takarmánybúza már ezelőtt is tonnánként 61-62 ezres áron kelt el, ez pedig a gazdák szintén emelkedő önköltségei mellett egyre nagyobb terhet ró a termelőkre. Az sem segített, hogy a júniusi aszálynak egy heves viharos időszak vetett véget, amely lassítja a betakarítást. A kukorica esetében sem sokkal jobb a helyzet.

Az élősertések árának elmúlt időszakban tapasztalt hullámvasút-szerű áringadozása 2021 első negyedévében 25-27 százalékot emelkedett, majd nyárra elkezdett stabilizálódni, az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint július első hetében 401,13 forintot kaptak a gazdák kilogrammonként a sertésekért.

A csökkenésben a koronavírus miatti lezárások a vártnál lassabb feloldása és ezzel együtt az éttermek sertéshús-keresletének alacsonyabb szintje, illetve az játszik szerepet, hogy a sertéspestis-járvány után kezd talpra állni a kínai ipar is, így nem szorulnak az európai jószágok felvásárlására.

A probléma az, hogy a kereskedelmi ár csökkenése és a takarmányárak növekedése miatt tarthatatlan a sertéshús fogyasztói árának az emelése is, ez a következő hónapokban várható.