Humanitárius vízumot kapott Lengyelországtól az életét féltő fehérorosz olimpikon

Fotó: Tokió, 2021. augusztus 2. A fehérorosz futó, Kriszcina Cimanouszkaja a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi 100 méteres gátfutásának versenyszámában 2021. július 30-án. Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes ezen a napon bejelentette, hogy Cimanouszkaja, aki a tokiói lengyel nagykövetségen humanitárius vízum kiadását kérte Lengyelországtól, megkapja a vízumot és a napokban Varsóba utazik. Sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját az edzõi a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. MTI/AP/Martin Meissner
not image

Takács Petra

2021. augusztus 4. - 10:58

Cimanouszkaját az edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe, miután néhány nappal korábban kritikával illette az edzőket.

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik – közölte hétfőn Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, ott a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat gondozásban részesítette – mondta el Szynkowski vel Sek.

A fehérorosz sprinter úgy döntött, hogy úgynevezett humanitárius vízum kiadását kéri Lengyelországtól, és ezt még hétfőn kiállítják számára. A vízum alapján a legközelebbi napokban Varsóba repülhet – számolt be a diplomata, és kiemelte: Cimanouszkaja biztonságban van.

A Lengyelországban élő fehéroroszok szervezete, a Fehérorosz Ház hétfő délután azt közölte a PAP hírügynökséggel: Cimanouszkaja szerdán érkezik Varsóba.

Később Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebook közösségi honlapján közölte: szükség esetén a sportkarrier folytatását biztosítják a futónőnek.

A fehérorosz szolgálatok által Japán területén elkövetett agresszió ellen a nemzetközi közösségnek határozottan tiltakoznia kell, különös tekintettel arra, hogy az agresszióra “béke és a fair play jelképének számító olimpia idején került sor” – áll Morawiecki bejegyzésében.

A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter, Piotr Glinski a Twitteren bejelentette: érkezése után Cimanouszkaja számára “megfelelő lakhatási feltételeket” biztosítanak, valamint biztosítják pályája folytatását az egyik lengyelországi sportközpontban.

Hétfői sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját az edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián. Magát Cimanouszkaját pedig a 4×400 méteres váltóra is benevezték, miközben csak 200 méteren szokott indulni.

Forrás: MTI