Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

14 év után visszavonul a válogatottól a franciák kapitánya

Doha, 2022. december 9. Hugo Lloris francia kapus, a válogatott csapatkapitánya egy dohai sajtóértekezleten 2022. december 9-én. A címvédõ francia labdarúgó-válogatott december 10-én Anglia ellen játszik a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében. MTI/EPA/Ali Haider
Sport
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

145 válogatott mérkőzést követően visszavonul a francia nemzeti tizenegy kapusa és kapitánya, Hugo Lloris, hogy több időt tölthessen a jövőben a családjával.

Előzmény:

 

A franciák világbajnok kapusa és csapatkapitánya hétfőn, 36 évesen bejelentette, visszavonul a válogatott szerepléstől, hogy több időt tölthessen családjával. Lloris rekordot jelentő 145 alkalommal lépett pályára a nemzeti mezben 2008 és 2022 között, ebből 121-szer a csapatkapitányi karszalagot is viselte, ami szintén rekord.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

2008-ban mutatkozott be a válogatottban az Európa-bajnokságon, melynek 2012-es, 2016-os és 2020-as kiadásán is szerepelt a 2010-es, 2014-es, 2018-as és 2022-es világbajnokságok mellett. A Tottenham Hotspurben futballozó Lloris 2018-ban győzelemre vezette csapatát és a tavalyi katari tornán is csak a döntőben kaptak ki vele Argentinától.

„Eljön az idő, amikor az ember tudja, át kell adnia a gyeplőt. Mindig is mondtam, hogy a francia válogatottat senki sem sajátíthatja ki és ebben mindenkinek példát kell mutatnia, legfőképpen nekem” – idézi a kapus L’Equipe-nek adott interjúját a Reuters.

„Azt hiszem a csapat készen áll továbblépni, van egy kapus is, aki már készen áll a feladatra (Mike Maignan – a szerk.). Inkább a csúcson hagyom abba, minthogy megvárjam, amíg elkezdek leépülni. A családom is közrejátszik a döntésben, több időt kellene töltenem a feleségemmel és a gyerekeimmel.”

A 2018-as világbajnokság mellett Lloris a 2021-es Nemzetek Ligáját is megnyerte a válogatottal, akiket 2016-ban az Európa-bajnokság döntőjébe is elkalauzolt. A szövetségi kapitány, Didier Deschamps is azt emelte ki, hogy Lloris a csúcson hagyja abba és még szívesen meghívná a válogatottba, de arra kérte a szurkolókat, tartsák tiszteletben a döntését:

„A francia csapat nagyszerű szolgálója most eltávot kap és szeretnék tisztelegni kivételes karrierje előtt. A rekordokat leszámítva tehetsége és profizmusa miatt kulcsszerepet tudott játszani a legnagyobb győzelmeinkben.”

„Hugo emberként is egy említésre méltó személyiség, megtiszteltetés volt, hogy az edzője lehettem. Minden edzőnek ilyen játékosokat kívánok. Hugoé minden tiszteletem és hálám, sok boldogságot kívánok neki.”

Lloris 2012 óta a Premier League-ben játszó Tottenham kapusa, ahol szintén csapatkapitány. Korábban a francia Nice és az Olympique Lyon csapatában játszott. Egykori csapattársa, Gareth Bale hétfőn szintén bejelentette visszavonulását, de ő klubszinten sem fog játszani.