A hőszivattyú telepítése is megvalósíthatóvá válik az otthonfelújítási támogatással

Fotó: Unsplash/ R ARCHITECTURE
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 28. - 08:37

A komoly felújítást fontolgatók számára segítséget nyújthat az otthonfelújítási támogatás, melyet fűtéskorszerűsítésre, valamint hőszivattyú vásárlásra és telepítésre is igényelni lehet.

Hőszivattyú vásárlására és telepítésére is felhasználható az otthonfelújítási támogatás, igazán pedig az jár jól, aki ezt napelemes rendszerrel kombinálja, hiszen így megvalósíthatóvá válik a nullaforintos rezsi – írja az Origo az Ingatlanbazar.hu tanácsaira hivatkozva.

Az energiahatékonysági törekvéseknek megfelelően július 1. óta legalább 25 százalékban olyan megújuló energiaforrást kell biztosítani az új építésű ingatlanok számára, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben áll elő. A közel nulla energiaigényű követelménynek nemcsak az új építésű, hanem a jelentős felújításon áteső épületeknek is meg kell felelnie.

A komoly felújítást fontolgatók számára segítséget nyújthat az otthonfelújítási támogatás, melyet fűtéskorszerűsítésre, valamint hőszivattyú vásárlásra és telepítésre is igényelni lehet.

A hőszivattyú “egyik fontos tulajdonsága, hogy a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiákat hasznosítja, ezért napjaink leggazdaságosabb, leghatékonyabb és a leginkább környezettudatos fűtési, hűtési, illetve melegvíz-készítési megoldásának tekinthető. E rendszer 3–5-ször hatékonyabb a fosszilis tüzelőanyagot használó kazánoknál. Mivel a környezeti hőt hasznosítja, gazdaságos megoldás” – hangsúlyozta Tornyi Koppány, a Dél-Alföldi Klíma Kft. ügyvezetője az Ingatlanbazár megkeresésére.

A levegő-víz hőszivattyú a kültér levegőjéből kinyert hőenergiát átadja a hűtőközegként fellépő víznek, amely a padlót, a falakat és a mennyezetet is fűtheti. A rendszer környezetkímélő, hiszen az energia-újraforgás egy kilowatt villamos energiából négy kilowatt fűtési energiát állít elő, mely padlófűtési rendszerekhez, radiátorokhoz is csatlakoztatható. 

A rendszerrel ráadásul a nyári időszakban a hűtés is megoldható, ha hőleadó felületek vagy klímaberendezés kapcsolódik hozzá. Ilyenkor a hőenergia az ellenkező irányba áramlik,  a hőt elvonja és a levegőbe, vízbe, talajba juttatja.

Az Ingatlanbazár szerint a hőszivattyú egy jól megtervezett napelemes rendszerrel kombinálva egy családi ház rezsije akár nullára is kihozható. 

“A napelemes és a hőszivattyús rendszer kiépítési költsége nagyjából megegyezik, körülbelül 2,5–3 millió forintból valósítható meg. Így a 3 + 3 millió forintos állami támogatás maximálisan kihasználható” – mondta el Tornyi Koppány. Hozzátette: a 75 százalékos anyagköltséghez 25 százalékos munkadíj társul, ezzel pedig teljesül a pályázati feltétel.