Hosszú csóvát húzva közeledik a Föld felé a Naprendszer legnagyobb üstököse

NOIRLab/NSF/AURA
not image

Kulcsár Péter

2021. július 23. - 12:28

Egy óriási méretekkel rendelkező üstökös hamarosan bolygónk közelébe kerülhet, félni azonban nem kell, mivel csupán akkora távolságban lesz, hogy éppen meg tudjuk vizsgálni távcsövekkel.

A C/2014 UN271 Bernardinelli-Bernstein névre keresztelt fagyos űrsziklát még 2014-ben fotózták le, azonban csak 2021 júniusában tudták a csillagászok kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a fényképen üstökös látható – olvasható a dél-afrikai Las Cumbres Obszervatórium közleményében.

A fotó elkészítésének pillanatában nagyjából 29 csillagászati egységre (AU) tartózkodott az üstökös a Naptól, így körülbelül olyan távol lehetett a központi csillagtól, mint a Neptunusz. Korábban csóvákat nem azonosítottak rajta, a legutóbbi megfigyelések alapján azonban sikerült a jelenséget detektálni.

Tudósok megállapították, hogy az UN271 már csupán 19 csillagászati egységre repked a Naprendszerben, és elég világos ahhoz, hogy észlelni lehessen a csóváját, amit sikeresen lencsevégre is kaptak.

Kiderítették, hogy 1,5 millió éves keringési ciklusának Földhöz lévő legközelebbi pontján járhat, és 2031-ig még tovább merészkedhet bolygónkhoz, így 10,9 AU-ra lehet tőlünk, vagyis olyan messze tündökölhet az égbolton, mint például a Szaturnusz gázóriás.

Az üstökös nagyjából 100 kilométer hosszú, ezáltal a világ legnagyobb űrsziklájának tekinthető, amit valaha felfedeztek. Ha egy ekkora kozmikus kődarab nekicsapódna a Földnek, azzal nemcsak az emberiség, hanem minden élőlény kipusztulhatna a bolygóról.

Amint eltávolodik az UN271 a Naprendszertől, több mint 54 000 AU-ra sodródhat ki az univerzumba, ezt viszont már csak a leszármazottaink figyelhetik meg, hiszen ez a folyamat csupán 4,5 millió év múlva lesz esedékes.