Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Hősi halált halt második világháborús magyar katonákat exhumáltak

Fotó: Unsplash/Mateus Campos Felipe
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Több olyan magyar katonát is exhumáltak Fejér vármegyében, akik hősi halált haltak a második világháború
ideje alatt.

Három, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak a Fejér vármegyei Nádasdladány településen – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Azt írták, a település katolikus temetőjében a második világháború hadműveletei alatt és után több hősi halált halt magyar katonát is eltemettek. Az elmúlt évtizedek viharait csak Koronczai János honvéd síremléke vészelte át, amelynek környezetében a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) végzett feltárást, saját katonáikat keresve. A munka során jeltelen sírokban magyar katonák földi maradványait találták meg, amiről tájékoztatták a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságot.

Az igazgatóság munkatársai február 28-án végeztek feltárást Nádasdladányban. Az első maradvány mintegy 1,2 méteres mélységből került elő. A sírban a maradványok mellett megtalálták a 36M azonossági jegytokot, ami ugyan sérült volt, mégis elég információt tartalmazott az azonosításhoz. A szakemberek Marton József tartalékos honvéd földi maradványait találták meg.

Megtörtént az azonosítás

Marton József tartalékos honvéd mellett újabb magyar katona földi maradványai kerültek elő, akinél szintén megtalálható volt azonossági jegytokja. Bár a jegytok az előzőnél sokkal rosszabb állapotban volt, segítségével Koronczai János honvédként azonosították a szakemberek a maradványokat.

Előkerült egy harmadik magyar katona földi maradványa is, a korábbi feltárás miatt kis mértékben bolygatva. A katona mellől előkerült egy Magyar Bronz Vitézségi Érme, amely alapján a későbbiekben nagy eséllyel megállapítható lesz a személyazonossága – írták.

Az exhumált három magyar katona földi maradványait Budapestre szállították. A magyar katonákat Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni.

(MTI)