Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Olyan hőség tombol az egyik japán városban, hogy esernyőket osztogatnak napszúrás ellen

Fotó: MTI/EPA/Franck Robicho
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 2. - 18:33

A Saitama prefektúrában található Kumagaya városában sorra dőlnek meg a melegrekordok, a helyi hatóságok pedig esernyőkkel óvnák a lakosságot az égető napsugaraktól.

Noha az idei nyáron Magyarországon 40 fokos kánikulát is meg kellett élnünk, Japánban a 35 fok is igen komoly hőségnek számít: napok óta tartósan 35 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála Kumayaga városában, Japán legmelegebbnek is nevezett városában ezért a helyi hatóságok esernyőket osztanak a lakosságnak a rekkenő hőség miatt.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A Saitama prefektúrában található Kumagaya városában a helyi hatóságok egy olyan esernyőt terveztek, mely képes egyszerre esernyőként és napernyőként is funkcionálni: a város logóját viselő, mindössze 336 grammos sárga esernyőket a jövő hét folyamán osztják majd ki 9000 általános iskolás között.

A város vezetése az elmúlt két évben már több ajánlást is kiadott a legfiatalabbaknak a napszúrás elkerülése érdekében, így például többek között azt javasolják az iskolásoknak, hogy iskolába menet, és onnan hazafelé is rendszeresen használjanak esernyőt a napsugarak ellen.

Kumayaga városának vezetése két legyet ütött egy csapásra a sárga, multifunkcionális esernyők kiosztásával, ugyanis a gyermekek védettek lesznek a napsugarakkal szemben, ezzel együtt pedig a koronavírus-fertőzéstől is védve lesznek, mivel nemes egyszerűséggel nem fognak elférni egymás mellett az esernyőkkel, így kénytelenek lesznek távolságot tartani társaiktól.

Habár kritikusok szerint az intézkedés kissé megkésve érkezett, valahol érthető a hatóságok döntése, hiszen pár nappal korábban a Tokiótól északra fekvő Isesaki városában az ország eddigi legmagasabb hőmérsékletét regisztrálták ebben a hónapban, 40,2 Celsius-fokot: ezzel pedig megdőlt a 2011-ben regisztrált, 39,8 fokos júniusi rekordhőmérséklet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.